Aviomehaničari traže momentalno ukidanje Kolektivnog ugovora 1Foto: Stanislav Milojkovic

Nakon što smo nadležnima u kompaniji predočili naše zahteve rečeno nam je da će se menadžment JAT tehnike izjasniti o njima i o tome nas obavestiti u pismenoj formi.

Čekaćemo odgovor menadžmenta, a ako on bude negativan ili ga pak ne bude, nastavićemo sa našim štrajkačkim aktivnostima. Kako stvari stoje u ovom trenutku, ne vidim da ćemo se za naša prava moći izboriti na drugi način, sem štrajkom  – kaže za Danas Aleksandar Jasinski, predsednik Strukovnog sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije povodom jednočasovnog štrajka upozorenja održanog u ponedeljak u JAT tehnici, koja je u vlasništvu češke kompanije „Avia Prime“.

Jasinski objašnjava da su sindikat kome je na čelu i još dve reprezentativne sindikalne organizacije u preduzeću odbile da potpišu Kolektivni ugovor, jer je na štetu zaposlenih. Međutim, taj dokument je ipak 1. januara stupio na snagu jer su ga potpisali predstavnici četvrtog reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata zaposlenih u JAT tehnici. Od pet sindikalnih organizacija, koliko ih ukupno deluje u preduzeću, njih četiri su u ponedeljak stupile u jednočasovni štrajk upozorenja zbog neslaganja sa sadržinom Kolektivnog ugovora.

– Štrajk upozorenja smo organizovali jer Kolektivni ugovor predviđa smanjenje zarada od 10 do 20 odsto, skraćeno je trajanje godišnjih odmora, a ništa nije ponuđeno kada je reč o poboljšanju zaštite na radu. Svi zahtevi koje smo mi predložili poslodavcu tokom pregovaranja o Kolektivnom ugovoru su odbijeni i nisu ugrađeni u njega – ističe naš sagovornik.

On je dodao da zaposleni u protestu zahtevaju momentalno ukidanje kolektivnog ugovora, otpočinjanje procesa donošenja novog, popravljanje materijalnih uslova radnika kao i poboljšanje zaštite na radu.

Pokušali smo juče da kontaktiramo i nadležne u JAT tehnici međutim rečeno nam je da su svi članovi menadžmenta na sastanku i da nema nikog ko bi mogao da komentariše štrajk upozorenja i tvrdnje sindikata u protestu.

JAT tehnika je, posle izdvajanja od JAT ervejza 2015. godine, bila u državnom vlasništvu do privatizacije. U decembru 2019. godine preuzela ju je češka kompanija „Avia Prime“, koja u svom vlasništvu ima i „Adria Tehniku“ iz Slovenije i „Linetech“ iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari