Banatski poljoprivrednici zatražili hitan sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina 1Foto: M.P./Danas

Savez udruženja poljoprivrednika Banata zatražio je hitan sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina radi proglašenja elementarne nepogode – suše koja je zahvatila područje Banata.

Kako se navodi u pismu koje su poljoprivrednici uputili prvom čoveku Zrenjanina, oni traže hitan sastanak jer je suša uzela danak na banatskim poljima.

Kako podsećaju u pismu, istim povodom oni su se 2. avgusta obratili najvišim državnim organima, predsedniku RS, premijerki i ministru poljoprivrede.

„Očekujemo da što hitnije zakažete sastanak i primite naše predstavnike radi proglašenja elementarne nepogode za region Banata koji je pogođen sušom i dati predlog za ukidanje naplate obaveze plaćanja odvodnjavanja i poreza za 2022. godinu“, navodi se u pismu Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Slična pisma predsednicima svojih samouprava gde traže proglašenje elementarne nepogod ezbog suše uputiće i ratari iz susednih opština, među njima su Žitište i Kovačica.

Banatski poljoprivrednici pre tri dana obratili su se predsedniku države i premijerki, kao i resornom ministru, zbog suše, o čemu je Danas pisao.

Oni su ukazali da je suša u regionu Banata na 50 odsto parcela uništila 100 odsto useva, a na ostalih 50 odsto će možda biti samo deseti procenat od prosečnog roda.

 

 

Oni su zatražili i hitno proglašenje elementarne nepogode za region Banata koji je pogođen sušom i ukidanje naplate odvodnjavanja i poreza za 2022.godinu.

Njihov treći zahtev je isplata 300 evra po hektaru najkasnije do 1.oktobra ove godine za region Banata koji je pogođen sušom, da bi se poljoprivrednicima omogućila jesenja setva, dalja proizvodnja i goli opstanak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari