Banka Engleske podigla kamatne stope na najviši nivo od kraja 2008. godine 1Foto: Shutterstock/Sandor Szmutko

Banka Engleske je danas podigla kamatne stope na najviši nivo od kraja 2008. godine, boreći se sa visokom inflacijom u Velikoj Britaniji.

Odluka devetočlanog Odora za monetarnu politiku banke da podigne svoju glavnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 4,5 odsto bila je očekivana na finansijskim tržištima. To je 12. povećanje po redu.

Druge glavne centralne banke kao što su američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka takođe podižu kamatne stope da bi oborile stope inflacije sa višedecenijskih maksimuma.

Banka Engleske je počela da podiže kamatne stope krajem 2021. godine sa niskih 0,1 odsto kako bi pod kontrolom držala poskupljenja koja su bila posledica ukidanja ograničenja zbog korona virusa, a potom i ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do rasta cena energenata.

Banka čiji je cilj da drži inflaciju na oko dva odsto, saopštila je da će inflacija koja je sada nešto iznad 10 odsto, a do kraja godine će verovatno pasti na oko pet odsto.

U dokumentima uz svoju današnju odluku, Banka je saopštila da su cene hrane ostale više duže nego što se očekivalo, te očekuje da će inflacija potrošačkih cena opadati sporije nego što se mislilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari