Banka Inteza: Bolji rezultati nego u 2017. 1Foto: Aleksandar Veljković

Upravni odbor Inteze Sanpaolo, u okviru koje posluje Banka Inteza, odobrio je konsolidovani polugodišnji izveštaj koji pokazuju da je banka na dobrom putu da ostvari ciljeve iz poslovnog plana za period do 2021. godine.

Postoje dobri izgledi da u 2018. nadmaši prošlogodišnji neto dobit od 3,8 milijardi evra.

U prvoj polovini ove godine doprineli smo oporavku 8.000 kompanija i tako sačuvali oko 40.000 radnih mesta, izjavio je generalni i izvršni direktor Inteze Sanpaolo Karlo Mesina.

Neto dobit u drugom kvartalu 2018. godine iznosila je 927 miliona evra, naspram 1,3 milijardi iz prvog ovogodišnjeg kvartala i 837 miliona iz drugog kvartala prošle godine, navodi se u saopštenju.

Posmatrano na polugodišnjem nivou, neto dobit je 2,2 milijarde evra, u odnosu na 1,7 milijardi evra iz prvog polugodišta 2017. godine.

U odnosu na prvu polovinu prošle godine dobit pre oporezivanja porasla je za 21,8 odsto, operativna marža za 17 odsto, a operativni prihodi veći su za 6,1 odsto.

Banka je saopštila i da je u prvih šest meseci ove godine smanjen bruto iznos problematičnih kredita za oko dve milijarde evra.

U junu je udeo problematičnih kredita u ukupnim kreditima iznosio 9,3 odsto u bruto iznosu i 4,6 odsto u neto iznosu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari