Bankarski sistem Švajcarske u krizi: UBS preuzela Kredi Svis za 3,2 milijarde dolara 1foto EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Najveća švajcarska banka UBS kupila je juče drugu po veličini švajcarsku banku staru 167 godina, Kred Svis (Credit Suisse) za 3,2 milijarde dolara u poslu koji su organizovale švajcarske vlasti i Švajcarska narodna banka (SNB) u pokušaju da smiri tržište.

Uz oko 575 milijardi dolara imovine ove banke, USB je dobila i gubitak od 5,4 milijarde evra. Takođe, centralna banka je garantovala i kreditnu linu za likvidnost od 107 milijardi dolara, što je udvostručen iznos prošle nedelje dat Kredi Svisu.

UBS je kupila Kredi Svis po ceni od oko 0,82 dolara po akciji, mada se u petak trgovalo ovom akcijom za 2,16 dolara.

Prema pisanju evropskih medija, prva ponuda UBS-a bila je svega dve milijarde dolara, ali je Kredi Svis uspeo da ispregovara malo više vrednsoti za svoje akcionare.

Pre godinu dana cena akcije Kredi Svisa koštala je preko 7,7 dolara, a vrednost ove banke bila je skoro desetostruko veća od onoga što je UBS koštalo da je preuzme. Osim toga, UBS nije dao novac već su akcionari Kredi Svisa dobili po jednu akciju UBS za 22,48 akcija Kredi Svisa koje su posedovali.

Već danas se cena akcija prilagodila novoj realnosti padom od preko 60 odsto. Šta tržište misli o ovom preuzimanju pokazuje i pad vrednosti akcija UBS-a za skoro sedam odsto dan nakon objavljivanja transakcije.

Jutros od kada su otvorene berze cene akcija banaka u Evropi su mahom u crvenom nakon jučerašnjeg preuzimanja, koji je percipiran kao pokušaj da se spreči kriza poverenja i propast banke od sistemskog značaja i što bi mogao biti događaj ravan propasti Liman Bradrs (Lehman Brothers) 2008. godine.

Ono što je iznenadilo sve je odluka da vlasnici 17,3 milijardi dolara vrednih tzv. CoCo (contigent convertible) obveznica Kredi Svisa ne dobiju ništa. U praksi su kreditori ispred akcionara kada dođe do namirenja dugova, ali ovog puta su švajcarske vlasti odlučile da akcionari dobiju nešto za svoj kapital (u slučaju Kredi Svisa, akcionari su izubili oko 60 odsto vrednosti u odnosu na petak), a ulagači u obveznice ništa.

CoCo obveznice služe kao amortizeri u slučaju krize, kada se ukoliko je potrebno pretvaraju u akcionarski kapital ili se otpisuju i rizičmnije su ulaganje od običnih obveznica.

Evropski finansijski regulatori, EBA (European Banking Authority) i ECB (Evropska centrlna banka) su jutros saopštili da će u eurozoni prvo trpeti kapital vlasnika, pa onda kreditora u želji da zaustave .

Kredi Svis je banka koja se nalazi u problemima poslednjih 15 godina, sa nizom skandala i gubitaka u sumnjivim poslovima.

Međutim, okidač za ovo što se sada dešava je prošlonedeljna izjava predstavnika Saudijske nacioanlne banke (SNB), najvećeg akcionara Kredi Svisa sa 9,9 odsto, koji je na pitanje da li pomoći banci kapitalom odgovorio da neće, ne samo zbog regulatornih ograničenja (jer ne može da pređe granicu od 10 odsto vlasništva) već i iz drugih razloga.

Dan nakon ove izjave akcije Kredi Svisa pale su 30 odsto, a centralna banka je pokupala da smiri situaciju tvrdnjom da je sa bankom sve u redu, da ima kapitala pri čemu su odobrili kreditnu liniju od 50 milijardi švajcarskih franaka.

Sa preuzimanjem Kredi Svisa, o kom se akcionari ove banke nisu ni pitali, saudijska banka je izgubila više od miljardu dolara ili 80 odsto svog uloga, s obzirom da su kupovali akcije prošle godine po 3,8 dolara.

U poslednje tri godine Kredi Svis je dva puta menjala upravu, a niz grešaka i skandala nije mali.

Ova banka je 2014. godine platila 2,6 milijarde dolara u nagodbi sa vlastima SAD-a zbog mogućavanja državljanima SAD da izbegnu plaćanje poreza.

Zatim je 2019. godine bila agent kineskoj firmi Luckin Coffee prilikom izlaska na berzu Nasdak. Ispostavilo se da ova firma prikazivala naduvane podatke o prodaji pa je povučena sa berze.

Generalni direktor Kredi Svisa Tidjane Tim je 2020. godine podneo ostavku nakon dva skandala u vezi sa špijunirajem u koji su bili upleteni visoki zvaničnici banke.

Godinu dana kasnije u propasti američkog hedž fonda Arhegos kapital Kredi Svis je izgubila 5,5 miijardi dolara.

Početkom prošle godine ova banka se suočila sa optužbama da je pomogla bugarskim dilerima kokaina da operu miliona evra.

Kasnije se te godine se medijima proširila priča da je banka na ivici kolapsa, nakon čega je samo u četvrtom tromesečju prošle godine povučeno skoro 90 milijardi dolara depozita iz banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari