Beču nedostaje 55.000 kvalifikovanih radnika 1Foto: Jeriden Villegas/ PROMO

Bečkim preduzećima u narednih tri do pet godina biće potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika, pokazuje novo istraživanje Privredne komore Beča.

Potražnja obuhvata sve obrazovne segmente, od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta.

Istraživački institut Makam Research ispitao je 925 bečkih preduzeća koja zapošljavaju 80.000 ljudi, saopštilo je predstavništvo Grada Beča.

Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na zanatlije. Istovremeno su na prelazu u novu godinu bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu.

Više od jedne trećine bečkih preduzeća će u narednom periodu tražiti tehnički obrazovane kadrove, pre svega tehničare i IT stručnjake.

U odnosu na prethodne godine značajno je veća potražnja za maturantima komercijalnih i srednjih škola.

Sa stanovišta preduzeća bi praktična nastava u toku školovanja, bolja saradnja sa privredom i poslovna orijentacija kao predmet u srednjim školama unapredila obrazovanje.

Jedna četvrtina ispitanih preduzeća je proširila obuku zaposlenih tokom trajanja pandemije korona virusa. Četiri od deset IT kompanija planiraju da dodatno prošire obuku zaposlenih u narednih tri do pet godina.

„Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage“, izjavio je Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari