Beogradska firma „Koto“ saniraće južni bedem Novopazarske tvrđave 1Foto: S. Novosel

Na tenderu za hitnu sanaciju južnog bedema Novopazarske tvrđave, poznatijeg kao Bezistan, posao je dobila beogradska firma „Koto“.

Ta kompanija bila je jedini učesnik tendera i Turistička organizacija Novog Pazara (TONP) dodelila joj je posao za 14,9 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Posao je dodeljen, iako će radovi koštati znatno više od 15 miliona dinara, koje je Ministarstvo turizma, pre nekoliko godina, dodelilo TONP za hitnu sanaciju tog objekta.

Radovi obuhvataju hitne intervencije na stabilizaciji građevinske strukture, jer je južni bedem u lošem stanju i preti mu obrušavanje, zatim, demontažu svih delova, koje je koristio bivši ugostiteljski objekat (metalna nadstrešnica, betonska staza, ozidana fontana, šank…).

Ovo je prva faza radova, koji će biti sprovedeni dok se ne stekknu uslovi za arheološka istraživanja i motvaranje podzemnih prostorija.

U okviru tog objekta postoje podzemne prostorije, za koje se pretpostavlja da potiču iz 19.veka iz vremena sultana Abdulaziza II, ali i drugih arheoloških sadržaja iz ranijeg perioda.

Uslove hitne sanacije odredio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulrure, čiji stručnjaci će obavljati i konzervatorski nadzor.

Zidovi bedema su godinama u lošem stanju, pa su nadležne službe zabranile parkiranje u njegovoj blizini, a prostor dodatno ogradole mrežom. Bez obzira što je Republička inspekcija 2018.godine zabranila da se koristi ugostiteljski objekat, zakupci su se oglušili i radili su sve do prošlog leta.

Skoro deceniju trajao je imovinsko-pravni spor između gradske uprave i ugostitelja, koji su taj prostor koristili kao zakupci i vlasnici (!). Spor je rešen , u avgustu prošle godine, i Bezistan je prešao u vlasništvo grada.

Demolirani restoran-diskoteka sada je ruglo u uređenom gradskom parku i stecište narkomana i skitnica.

Bezistan sada i zvanično čeka hitnu sanaciju, ali i novog zakupca restoranskog dela. Odbornici gradskog parlamenta, na prošlonedeljnom zasedanju, doneli su odluku da taj prostor, od 98 kvadrata, izdaju pod zakup na period od 30 godina.

U gradu se već spekuliše sa imenima poznatih ugostitelja, koji bi mogli da postanu zakupci.

Beogradska firma „Koto“ „pretplatila „ se na izvođenje sanacionih i Rekonstrukcijskih poslova na kulturno-istorijskim spomenicima u Novom Pazaru, vrednih više od 117 miliona dinara ili oko milion evra.

Prvo su restaurirali Kulu motrilju, koja se nalazi unutar Novopazarske tvrđave. Ministarstvo turizma je za taj simbol grada obezbedilo 26 miliona dinara. Završetak radova je nekoliko puta prolongiran i, na kraju, su okončani sa dve godine zakašnjenja.

Ta firma je, prošle godine, zajedno sa preduzećem „CKR“ iz Beograda, dobila posao da sanira i rekonstruiše Altun-alem džamiju u Staroj čaršiji, biser islamske arhitekture. I, tu radovi kasne. Posao je vredan 67,3 miliona dinara, koje su obezbedili Ministarstvo turizma i lokalna samouprava.

Ministarstvo je obezbedilo i 24 miliona dinara za rekonstrukciju Kule Džephane na severnom bedemu.„Koto“ je dobio i taj posao.

Početak radova, krajem oktobra prošle godine, označio je ministar Husein Memić. Tada je rečeno da će prva faza biti završena za četiri meseca.Izvođač i tu kasni. Umesto da su u završnoj fazi, počeli su tek pre desetak dana. Memić je takvo ponašanje ocenio kao nedopustivo i neodgovorno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari