Bez posla će ostati 155 radnika 1Foto: Nenad Kovačević

U užičkom javnom sektoru, umesto 1.404, ubuduće bi trebalo da bude zaposleno maksimalno 1.249 radnika na neodređeno vreme. O tom predlogu Gradskog veća, užička skupština će se izjasniti na sednici koja je zakazana za 6.septembar.

Prema predlogu Gradskog veća, bez posla trebalo da ostane 155 radnika u pet gradskih uprava, Gradskom pravobranilaštvu, službama interne revizije i budžetske inspekcije, predškolskoj ustanovi, šest ustanova kulture, deset javnih i javno-komunalnih preduzeća i u ostalim indirektnim korisnicima budžeta Grada.

Kako se navodi u saopštenju gradske administracije, maksimalni broj zaposlenih na neodređeno vreme je utvrđen na „osnovu koeficijenata sadržanih u Zakonu o određivanju broja zaposlenih u javnom sektoru“. Dalje se davodi da je, u skladu sa predlogom te odluke, Gradsko veće prihvatilo da se izmene programi poslovanja javnih preduzeća „Stan“, „Bioktoš“, „Duboko“ i Gradske toplane“, koje bi, izmeđ ostalog, trebalo da sadrže i predviđene otpremnine za radnike koji su prihvatili tu opciju, ali nisu navedeni iznosi otpremnina.

Inače, u junu ove godine, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je saopštio da bi, prema kvotama koje je odredila država, javni sektor Užica „mogao da ima 1.404 zaposlena na neodređeno vreme i 140 na određeno vreme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a da trenutno u njemu radi 1.365 radnika u stalnom radnom odnosu i oko 140 zaposlenih na određeno vreme“, te da je „u poslednoj godini broj zaposlenih u javnim sktoru smanjen za četrdesetak radnika“.

– Na osnovu odluke Ministarstva za državnu upravu i loklanu samoupravu, do kraja ove godine, trebalo bi da smanjimo broj zaposlenih za još oko sto radnika, rekao je tada gradonačelnik i poručio da je „racionalizacija nužna i da gradsko rukovodstvo želi da je obavi na najefikasniji mogući način“.

– Određeni broj zaposlenih mogli bismo da preusmerimo na zapošljavnje preko agencija za zapošljavanje i u tom slučaju ispunili bismo taj broj, ali ne bismo rešili problem, rekao je Petković i naveo da je, osim problema sa viškom zaposlenih, grad sučen i sa nedostatkom određenih kadrova, poput urbanista, saobraćajnih i građevinskih inženjera.

Iako je predloženo da u javnom sektoru bude zaposleno maksimalno 1.249 radnika na neodređeno vreme, to ipak neće biti konačan broj, jer zakon dozvoljava da se na određeno vreme ili po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, što koriste sve lokalne samouprave, pa i Užice, angažuje do 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme.

 Negodovanje zbog otpuštanja

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pojedini direktori ustanova kulture su negodovali zbog otpuštanja i načina na koji se utvrđuje višak zaposlenih, ali i zbog najava o tome da bi nova otpuštanja trebalo da uslede i u narednoj godini, tvreći da će time biti dovedena u pitanje osnovna delatnost tih ustanova, ali na kraju su pristali da sprovedu naloge gradske vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari