Biomasa umesto fosilnih goriva 1

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potpisalo je danas sporazum sa nemačkom KfW bankom i Ambasadom Švajcarske o sprovođenju programa obnovljive energije i razvoju tržišta biomase u 10 opština u Srbiji, vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit, a sedam miliona su donacija Švajcarske i Nemačke.

Ministar Aleksandar Antić rekao je da će program omogućiti da 10 toplana u Srbiji pređu sa fosilnih goriva na upotrebu obnovljivih izvora, odnosno biomase.

„Vlada Srbije i Ministarstvo su promovisali obnovljive izvore energije, posebno biomasu. Srbija ima potencijal u biomasi od 3,3 miliona ekvivalenta nafte na godišnjem nivou“, rekao je Antić, a prenosi Fonet. Prema njegovim rečima, opštine će vraćati kredit KfW banci iz ušteda koje će ostvariti prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kredit je vredan 20 miliona evra, sa fiksnom kamatom od 1,1 odsto, pet godina grejs perioda i 10 godina otplate, rekao je Antić i napomenuo da je donacija Nemačke dva miliona, a Švajcarske pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari