Iako se Hrvati i te kako raduju ulasku u Evropsku uniju, od čega ih deli tek oko nedelju dana, sve oči privrednika iz te zemlje uprte su u briselsku administraciju kojoj su poverili da pregovara sa zemljama CEFTA regiona ne bi li zadržali privilegije u trgovini na tom području.

Za ishod su zainteresovani pre svega izvoznici kojima bi kontingenti, ukoliko razgovori ne uspeju, bili opterećeni dodatnim carinama, dok zemlje koje ostaju u regionu CEFTA računaju da bi taj prostor mogle da popune povećanim plasmanom svojih proizvoda.

– Nama bi odgovaralo da se ispregovara i nekakav prelazni period u kome bi uslovi, do formiranja konačnog stava, ostali isti. Verujem da i zemlje sa kojima se o tome razgovara imaju svoju računicu. Srbiji bi, na primer, odgovaralo da dobije povoljnije uslove za izvoz u zemlje Evropske unije, tako da pretpostavljam da su to temelji pojedinačnih pregovora sa zemljama iz CEFTA – rekao je za Danas Mate Zadro, predsednik Uprave u Tvornici duhana Rovinj, kojoj je Srbija, uz BiH, jedno od najvažnijih tržišta u regiji.

Praktično, ulazak Hrvatske u EU postaje dobra prilika i za druge zemlje iz regiona da poboljšaju svoje pozicije u trgovanju, ali je ishod pregovora za sada neizvestan. Zadro nije mogao da precizira šta će se dogoditi ukoliko razgovori ne uspeju i da li će ta promena carinskog režima dovesti do automatskog poskupljenja uvoza iz Hrvatske.

– To pre svega zavisi od rešenja koje će se postići. Ukoliko se radi o kraćem periodu, mi ćemo nastojati da izbegnemo povećanje cena. U tom slučaju bi samo na izvozu koji ima TDR iz sopstvenih prihoda morali da pokrijemo povišene carine, što bi, grubo računajući, za TDR značilo godišnje opterećenje od 10 miliona evra – objašnjava Zadro i dodaje da je, bez obzira na rešenje koje se iščekuje, toj fabrici bitno da na tržištima u regionu obezbedi stabilno i neometano snabdevanje.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku, kada je ishod razgovora neizvestan, teško je prognozirati kako će se ko od izvoznika ponašati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari