Britanska centralna banka odlučila da ne poveća referentnu kamatnu stopu 1Foto: Shutterstock/Pressmaster

Britanska centralna banka je danas odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 15-godišnjem maksimumu od 5,25 odsto i pored rastuće zabrinutosti za stanje engleske ekonomije ne pokazuje znake da bi ih u narednom periodu mogla spustiti.

Šest od devet članova Odbora Banke Engleske za monetarnu politiku glasalo je za zadržavanje stope na istom nivou, dok su tri člana zagovarale povećanje od 0,25 odsto.

Način glasanja pokazuje da smanjenje stopa koje su Velikoj Britaniji najviše u poslednjih 15 godina još nije na dnevnom redu.

Guverner banke Endrju Bejli saopštio je da će politika kamatnih stopa verovatno morati da ostane „restriktivna tokom dužeg vremenskog perioda“.

Banka Engleske je uspela da smanji inflaciju sa 11 odsto, najveća u poslednjih 40 godina, ali još nije dostigla cilj od 2 odsto koji je postavila.

Inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, iznosila je 4,6 odsto u godini do oktobra, što je i dalje previsoko za udoban život.

Američke Federalne rezerve već su signalizirao da očekuje tri smanjenja kamatnih stopa sledeće godine nakon što su juče odlučile da zadrže stope nepromenjene.

Očekuje se da će Evropska centralna banka, koja utvrđuje politiku za 20 zemalja Evropske unije koje koriste evro, takođe zadržati iste kamatne stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari