Brnabić: Eksploatacija jadarita da se obavlja u Srbiji 1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije „Rio Tinto“.

Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom „Rio Tintove“ proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom Rio Tinto Ventures Endruom Litamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji.

Premijerka Brnabić i predstavnici „Rio Tinta“ razgovarali su o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta. Predstavnici Kompanije „Rio Tinto“ istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine.

Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration d.o.o., koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu Rio Tinto Explorations Dunav doo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari