Za 100 dana četiri izazova: Premijerka Brnabić predstavila rezultate rada Vlade u Lebanu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su rad vlade u prvih 100 dana obeležili stabilnost, zaštita i dalji rast životnog standarda i investicija.

Ona je na obeležavanju 100 dana rada vlade u Lebanu istakla da je njen kabinet u tom periodu radio na pripremi razvojnog budžeta, rešavanju problema u energetici usled globalne energetske krize, pripremi pravosudnih zakona i zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji koji su bili izloženi stalnim provokacijama i napadima.

Kako je kazala premijerka, novi budžet je obezbedio rast plata u javnom sektoru i penzija.

„Naš dalji cilj da penzije rastu brže od prosečnih plata kako bi se uspostavio održiv paritet“, rekla je Brnabić navodeći da se dosta radi na zaštiti najugroženijih delova stanovništva, kako bi imali dostojanstven život.

Podsetila je da je deficit budžeta na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a i da je sada pao na oko 50 odsto.

Po rečima premijerke nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i za subvencije poljoprivredicima.

„Ustavne promene ostaće jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će ustavne promene u oblasti pravosuđa ostati jedna od najvažnijih tekovina aktuelne vlasti.Na predstavljanju rezultata rada vlade Srbije u prvih 100 dana, Brnabić je kazala da će izmenama seta pravosudnih zakona u Srbiji biti najviši standardi nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva.

„Imali smo podršku građana da idemo u tom pravcu i to smo priveli kraju. I to će imati ogroman uticaj na kvalitet života u Srbiji“, kazala je premijerka u Lebanu.

Prema njenim rečima, te izmene u pravosuđu uticaće na život ljudi po pitanju dostupnosti i jednakosti pred sudovima, ali i na ekonomski rast države u budućnosti.

„Razumem da građanima u ovom trenutku to (ustavne promene) nije posebno važno i da ne razumeju kako se to tačno odražava neposredno, direktno na njihov svakodnevni život. Ali garantujem da će ovo ostati jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti“, kazala je Brnabić.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak, većinom glasova, set pravosudnih zakona – o sudovima i tužilaštvu, kao najvažnijim, uz nekoliko drugih, neophodnih da bi se sprovele prošlogodišnje promene Ustava.

„U prvih 100 dana rada vlade, 53 etnički motivisana napada na Srbe na Kosovu“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je prvih 100 dana rada njenog kabineta obeležila „velika nestabilnost“ na Kosovu i Metohiji gde su po njenim rečima, u tom periodu zabeležena 53 etnički motivisana napada na Srbe.Ona je u Lebanu na predstavljanju rezultata vlade u prvih 100 dana rada, ocenila da je zbog napada na Srbe i „stalnih provokacija od strane Prištine“, decembar prošle godine bio „jedan od najtežih od 2008. godine“.

„Ta nestabilnost koju je kreirao Aljbin Kurti neodgovornom politikom mnogo je otežala da u prvih 100 dana imamo vremena i energije za još bolje rezultate“, navela je premijerka.

Podsetila je da je u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Vlada Srbije 16. decembra uputila zvaničan zahtev komandantu KFOR za povratak dela srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju.

„Naš zahtev je odbijen ali niko nikada iz međunarodne zajednice neće moći da kaže da nismo iskoristili svoje pravo i da nismo radili sve u skladu sa rezolucijom 1244“, rekla je Brnabić.

Najavila je da će vlada Srbije, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da insistira na potpunoj primeni Briselskog sporazuma i očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

„Bez stabilnosti i mira niko ne može da učini ništa na podizanju životnog standarda, na povećanju zaposlenosti“, rekla je premijerka.

„U mandatu ove vlade treba da bude obezbeđeno 11.000 mesta u vrtićima u Srbiji“

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u aktuelnom mandatu vlade treba da bude implementiran projekat koji će doneti ukupno 11.000 mesta u vrtićima širom Srbije.

Brnabić je u Lebanu, na predstavljanju rezultata 100 dana rada vlade Srbije, navela da je u tom periodu završena izgradnja vrtića u Vladičinom Hanu i Loznici, dok su u toku radovi na vrtićima u Kruševcu, Merošini, Tutinu, Prokuplju, Šidu i Smederevu.

Premijerka je kazala da je započeto uvođenje interneta u ruralnim sredinama i dodala da bi svako selo u Srbiji do 2025. godine trebalo da ima brz bežični internet.

„Ne možemo da očekujemo da će mladi ostajati tamo gde su se rodili u 21. veku ako nemaju internet“, rekla je Brnabić.

Govoreći o oblasti zdravstva, navela je da je vlada obezbedila nove vakcine protiv novih sojeva korona virusa, kao i da su okončani radovi na obnovi domova zdravlja širom Srbije vredni dva miliona evra.

Podsetila je da je uvedeno proširenje termina za zakazivanje u zdravstvenim ustanovama, kao i da je počela procedura potpomognute veštačke oplodnje, za koju do sada ima više od 500 zahteva.

Brnabić je navela i projekat Prestonica kulture, čiji je cilj, prema njenim rečima, decentralizacija kulture i navela da će za 2023. godinu to biti Čačak, a za 2024. godinu Užice.

Navela je podatak da se u 2022. godini na dobrovoljno služenje vojnog roka i vojno osposobljavanje za rezervne oficire prijavilo 1.612 kanditada, kao i da je to najbolji rezultat u poslednjih pet godina.

Premijerka dodala i da su uspešno sprovedeni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina i da sa novoformiranim Savetom goranske nacionalne manjine sada postoje 23 nacionalna saveta.

Brnabić je rekla i da je prioritet vlade Srbije da njeni ministri budu više na terenu i sa građanima.

„U prethodnim vladama smo naučili da stvari idu mnogo brže kada radimo zajedno. Slede izazovna vremena i moramo da budemo više sa građanima“, rekla je premijerka.

Ona je rekla da su primer dobrog rada vlade bili projekti u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i da će u 2023. godini Srbija ulagati u projekte u Topličkom i Jablaničkom okrugu.

„Uslov svih uslova ulazak u EU je uvođenje sankcija Rusiji“

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je „uslov svih uslova“ za ulazak Srbije u Evropsku uniju uvođenje sankcija Rusiji.

„Čini mi se da je uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji i da nam bez toga EU neće otvarati nove klastere i poglavlja. Tu smo i za dijalog sa Prištinom, ali Priština nije“, rekla je Brnabić u Lebanu na predstavljanju prvih 100 dana vlade.

Ona je kazala da o napretku Srbije govore i poslednja dva godišnja Izveštaja Evropske komisije o napretku.

„Dali smo veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava, ali da li ćemo videti konkretne rezultate umesto samo verbalnih pohvala, viedećemo, ja ne verujem“, rekla je Brnabić.

Upitana za planove u okviru inicijative Otvoreni Balkan, premijerka je kazala da tokom godine očekuje velike pomake u implementaciji dogovora o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Posebno je važno da krenemo sa izdavanjem Open Balkan ID broja, za državljane sve tri zemlje kako bi sa tim karticama mogli nesmetano da putuju, da rade, da studiraju, da se leče i da borave u svakoj od te tri zemlje kao da su njihovi državljani“, rekla je premijerka.

Ocenila je da je simbolički posebno važno što će na graničnim prelazima biti otvorene trake predređene samo za državljane, automobile i kamione iz te tri zemlje

„Neće više biti apsolutno nikakvog čekanja. Tu će građani videti sve benefite inicijative“, kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari