Brnabić: Vlada nikad nije zaustavila projekat Jadar, već ga je stavila na pauzu 1Foto: Beta/Branislav Božić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada nikad nije zaustavila projekat Rio Tinto zato što je mislila da je loš, već ga je ona stavila „na pauzu“ kad je shvatila da stranci vode političke igre finansirajući ekološke proteste da bi oslabili Aleksandara Vučića i „slomili mu kičmu“.

Nikad nisam mislila da je taj projekat loš, upravo suprotno – da je izuzetno dobar i jedan od najvažnijih projekata koji će doneti mnogo toga dobrog za Srbiju, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Nakon nekog vremena sam „kristalno jasno razumela šta se dešava“, dodala je Brnabić, tvrdeći kako su stranci verovali da će Aleksandar Vučić izgurati projekat uprkos prostestima i pokušaju destibalizacije, jer zna da je dobar, a s druge strane su, kako tvrdi „finasirarali proteste i pomagali organizaciji protesta“ protiv Vučića „jer su želili i jare i pare“.

Hteli su, naglasila je Brnabić, značajno da oslabe Aleksandra Vučića, a da će on, zato što je odgovoran, izgurati projekat, jer je u pitanju interes Srbije.

„Ja to nisam htela da dozvolim i rekla sam ne mogu da se igraju tako političke igre u Srbiji u da stavljamo projekat na pauzu. Nisam želela da dozvolim da se na tako pepreden način igraju igre“, rekla je Brnabić, ističući da je to bila „par ekselans politička igra“.

Ona je ponovila kako i danas misli da je namera Rio Tinta o rudarenju litijuma na području Jadra „odličan projekat za Srbiju“, ali da je „na budućoj vladi da odluči hoće li nešto drugačije uraditi u tom smlislu ili ne“.

„Ja se nadam da hoćemo i da će biti dovoljno razuma“, rekla je aktuelna premijerka.

Nikad ništa nismo krili od ljudi, mnogi su stajali iza tih pokušaja destabilizacije, sada je ta situacija prilično drugačija, sada više nije tako i naredna vlada ima nove uslove, ali smo ipak izgubili mnogo vremena, ocenila je Branbić, tvrdeći da nema „ništa tajno“ u pregovorima sa kompanijom Rio Tinto.

Mi nikad nismo imali problem da nešto uradimo bez obzira na proteste, naglasila je ona, ističu kako nije htela da dozvoli da Vučiću slome kičmu, ali da su se stvari od prošle godine promenile.

Brnabić je rekla da stranci neće da uništavaju i destabilizuju državu, jer znaju da će Aleksandar Vučić uradti nešto dobro za Srbiju, bez obzira da li će to ugroziti njegovu popularnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari