Broj izdatih građevinskih dozvola u avgustu porastao za 12,3 odsto: Šta se najviše gradi i koje su omiljene lokacije investitora? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/EV

U avgustu ove godine izdato je 2.877 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 12,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je danas iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako se navodi, od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu, 83,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16,5 odsto na ostale građevine.

Većinski, tačnije 84,5 odsto dozvola izdato je za stambene zgrade, a 15,5 odsto za nestambene zgrade.

Kako se dodaje, kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove i to 69,3 odsto.

Iz RZS navode da je, prema dozvolama izdatim u avgustu, prijavljena izgradnja 3.777 stanova, s prosečnom površinom od 76,3 kvadrata.

„Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,6 kvadrata, a 87,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 66,6 kvadrata“, navodi se u izveštaju RZS-a.

Oni su objavili i da je predviđena vrednost radova novogradnje u avgustu iznosila 86,3 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti i to 38,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (14,0 odsto), Južnobačka oblast (7,4 odsto) i Zlatiborska oblast (5,1 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari