Broker: Beleks15 protekle nedelje porastao 0,3 odsto 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Beleks15, ojačao je protekle nedelje 0,3 odsto, na nepuna 993 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Posle četiri nedelje, zaustavljen je pad tog indeksa, ali je promet najlikvidnijih akcija i dalje slab, ukupna realizacija na tržištu iznosila je svega 57,1 milion dinara ili pola miliona evra.

Najveći promet protekle nedelje realizovan je akcijom Naftne industrije Srbije (NIS), vrednost prodaje iznosila je 30,1 milion dinara, a cena je pala 1,6 odsto, na 845 dinara.

NIS je zakazao redovnu Skupštinu akcionara za 27. jun, a kompanija će i ove godine podeliti na dividende četvrtinu dobiti.

Ukoliko Skupština odobri predlog odluke, akcionarima će pripasti dividenda u iznosu od 10,5 milijardi dinara, odnosno 64,26 dinara po akciji.

Kako je nevedeno, kompanija „Impol Seval“ je bila apsolutni „dobitnik“ protekle sedmice, jer je cena njene akcija porasla 13,9 odsto, na 7.400 dinara, uz promet od nepuna tri miliona dinara.

Ta kompanija će i ove godne akcionarima podeliti izuzetnu dividendu, uprkos značajnom padu profita u 2023. godini, a predlogom odluke, akcionarima će pripasti 870,5 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje prinos od 11,8 odsto.

Cena akcija „Dunav osiguranja“ je, posle višenedeljnog silaznog trenda, prošle nedelje porasla 3,6 odsto, na 958 dinara, ali uz skromno trgovanje od 1,9 miliona dinara.

Promet akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ iznosio je 1,6 miliona dinara, a cena se zadržala na 1.900 dinara.

Cena akcija „Jedinstva“ iz Sevojna pala je, posle dužeg perioda, ispod nivoa od 7.000 dinara.

I ta kompanija je, kako je navedeno, najavila isplatu dobre dividende s obzirom da će ove godine akcionarima pripasti 647 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni od 6.601 dinara daje prinos od skoro deset odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari