Broker: Indeks Beleks15 na Beogradskoj berzi oslabio pola procenta 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Beleks15 oslabio je protekle nedelje pola procenta, na 930,4 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 380,3 miliona dinara ili 3,2 miliona evra.“Na domaćem tržištu akcija, posle dužeg vremena realizovan je solidan obim prometa, zahvaljujući nekolicini velikih transakcija, a najprodavanija akcija je bila akcija saobraćajnog preduzeća ‘Lasta'“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je u jednoj transakciji po ceni od 560 dinara akcija „Laste“ ostvaren promet od 145,3 miliona dinara.

Vlasnički udeo u „Lasti“ od 11,5 odsto prodao je Grad Beograd i time izašao potpuno iz suvlasništva u toj firmi, ali je većinski paket zadržala država Srbija.

Od akcija iz indeksne korpe najviše se trgovalo akcijom Jedinstva iz Sevojna ; koje je zabeležilo promet od nepunih 120 miliona dinara, mahom po ceni od 7.500 dinara. Sama kompanija je intezivirala program sticanja sopstvenih akcija i bila je glavni kupac protekle sedmice, stekavši dodatnih 6,6 odsto akcija za vlastiti portfelj.

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ stabilizovale su se na nivou od 1.800 dinara uz pad cene na nedeljnom nivou od 1,4 odsto. Ukupan promet u trgovanju iznosio je nepuna 22 miliona dinara.

Nakon višenedeljnog velikog rasta, cena akcije Messer Tehnogasa pala je protekle sedmice 5,5 odsto, na 23.300 dinara, uz promet od 12,5 miliona dinara. Sudeći po kretanjima na tržištu sada je gotovo izvesno da većinski vlasnik u očekivanoj ponudi za preuzimanje neće ponuditi veću cenu od 24.000 dinara.

Akcija Naftne industrije Srbije je nastavila silazni trend, ali se stabilizovala oko nivoa od 780 dinara. Promet ovom hartijom dostigao je 10,8 miliona dinara.

Ta kompanija je izvestila da je poslednjeg dana februara otpočeo redovan remont u Rafineriji u Pančevu, ali da su obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari