Broker: Indeks Beleks15 porastao pola procenta, na 891,2 poena 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Beleks15 porastao je protekle nedelje pola procenta, na 891,2 poena, a promet je, zahvaljujući većem trgovanju državnim obveznicama bio 12,7 miliona evra, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Akcijama iz indeksne korpe trgovalo se, kako je navedeno, prilično skromno, a najveći promet od 3,1 milion dinara registrovalo je Dunav osiguranje.

Slaba tražnja akcija te kompanije smanjila je cenu 0,6 odsto, sa 1.000 dinara na 966 dinara.

Za najveći deo rasta indeksa Beleks15 zaslužna je Naftna industrija Srbije (NIS) čije su akcije poskupele 2,7 odsto, na 756 dinara, uz skromno trgovanje od 1,8 miliona dinara.

Taj rast je pre svega posledica oskudne ponude, pa je na momente cena akcije NIS-a stizala i do višemesečnog maksimuma od 788 dinara.

Cena sirove nafte pala je prošle sedmice više od 11 odsto, što je dovelo do velike korekcije u ceni akcija globalnih naftnih kompanija.

Promet akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ iznosio je 1,8 miliona dinara, a cena se zadržala se na nivou od 1.910 dinara.

Cena akcije Jedinstva iz Sevojna se vratila na 7.000 dinara, a sama kompanija je obnovila program sticanja sopstvenih akcija.

Ta kompanija je izvestila da je u prvih šest meseci zabeležila rast prihoda od 25 odsto, dok je istovremeno neto profit oslabio 27 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari