Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio protekle nedelje 2,6 odsto 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogrdskoj berzi Beleks15 porastao je protekle sedmice 2,6 odsto, najviše od maja 2023. godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici zbog praznika iznosio je 204,1 milion dinara ili 1,7 miliona evra.

Reperni indeks tržišta, Belex15 pogurao je nastavak uzlaznog trenda akcija Messer Tehnogasa čija je cena skočila skoro 20 odsto, nakon što su investitori nastavili da kupuju tu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva.

Akcija Tehnogasa je na kraju nedelje vredela 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Cena te akcija je od početka godine porasla 38 odsto i dostigla posle dužeg vremena 80 odsto njene knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara ili 193,5 miliona evra.

Cena akcije Dunav osiguranja je posle dužeg vremena pala ispod nivoa od 900 dinara, uz promet od 7,2 miliona dinara. Od početka godine cena te akcije je u minusu skoro pet odsto, nakon što je prošle godine oslabila 12 odsto.

Među akcijama sa najvećim prometom bila je akcija Metalca, realizovan je promet od 6,2 miliona dinara, na nepromenjenoj ceni od 1.550 dinara.

Cena akcije Naftne industrije Srbije se spustila na psihološku granicu od 800 dinara, uz promet od šest miliona dinara.

Akcijama Jedinstva iz Sevojna ostvaren je promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom po ceni od 7.010 dinara. Ta kompanija je izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini. Nekonsolidovani neto dobitak porastao je prošle godine 31 odsto na 312,7 miliona dinara, dok je samo u četvrtom tromesečju kompanija zabeležila profit od 126,7 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari