Brokerska kuća: NIS u prvoj polovini 2021. godine povećao poslovni prihod 35 odsto 1NIS Petrol Prnjavor Foto: NIS

Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila je za prvih šest meseci 2021. godine poslovni prihod od 115,7 milijardi dinara, što je rast od 35 odsto, pre svega zahvaljujući drugom kvartalu kada je prodaja duplirana, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

NIS je, kako se navodi, ostvario u tom periodu profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija od 22,2 milijarde dinara, što je porast od skoro deset puta dok je neto dobitak dostigao 6,1 milijardu dinara naspram gubitka od 10,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Kompanija je, kako se navodi, u ovom periodu imala izuzetno povoljne makroekonomske okolnosti pre svega kada je u pitanju cena sirove nafte koja je u periodu jul-septembar u proseku iznosila 73,2 dolara po barelu, što je rast na godišnjem nivou od oko 69 odsto.

Tražnja se vratila gotovo u punom obimu s obzirom na prisustvo minimalnih mera ograničenja kada je pandemija u pitanju.

Ističe se da akcije NIS-a na Beogradskoj berzi nisu do sada ispratile taj preokret poslovnog trenda i od početka godine beleže pad od 6,8 odsto, a po poslednjoj ceni od 600 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 97,8 milijardi dinara ili oko 832 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari