Čadež: Kompanije iz Srbije investirale u Republiku Srpsku više od milijardu evra 1Marko Čadež Foto: PKS

Kompanije iz Srbije investirale su u Republiku Srpsku više od milijardu evra što potvrđuje da je RS atraktivna destinacija za ulaganje i širenje poslovanja domaćih kompanija, poručio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež na predstavljanju „Investicionih potencijala Republike Srpske“.

„Srbija jeste najveći investitor u Republiku Srpsku. Kompanije koje su danas prisutne su ozbiljni investitori.

One su u prošloj godini u Srbiji zajedno ostvarile 2,2 milijarde evra poslovnih prihoda, 313 miliona evra izvoza i zapošljavaju oko 15.000 radnika“, rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Čadež je istakao da je šest-sedam kompanija iz Srbije već izrazilo jasnu želju da ulažu u RS.

Kompanija Ekonomik grup iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera već u Srebrenici zapošljava 90 radnika, a danas je potpisala Memorandum o razumevanju sa opštinom Bratunac na čijoj teritoriji planiraju da pokrenu proizvodnju termo izolacionih sendvič panela.

Na skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 40 kompanija iz Srbije, iz svih sektora privređivanja, od energetike i agrobiznisa, različitih grana prerađivačke industrije do usluga, građevinarstva, IT.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković ima velika očekivanja od susreta privrednika, pogotovo u vezi projekata koji se odnose na investiranje u pograničnom delu RS i Srbije, u takozvanim slobodnim industrijskim zonama koje RS želi da kreira.

To su Trebinje, Gradiška, Prijedor, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Sokolac, Šamac.

On je dodao da je Republika Srpska donela niz zakona o podsticajima za investitore.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ocenio je da su potencijali za privrednu saradnju znatno veći i naveo da je u RS do sada Sertifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem dobilo 12 lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari