Cena zaduživanja Srbije pala, ali i dalje veća nego u EU

Država emitovala 1,2 milijarde dolara obveznica po najpovoljnijim uslovima dosad

Ostavite komentar


  1. Ovaj je godinama ziveo u New Yorku i pokusavao da napravi neke pare, ali se u Beograd vratio bez dolara u dzepu. Onda se posle 5. oktobra uvezao sa zlikovcima iz DOSa, usao u agenciju za privatizaciju i tad ga je krenulo.

  2. Ovaj podatak o kamati odnosno o prinosu (prinos je u stvari prava kamatna stopa jer, ako neko kupi obveznicu koja ima nominalnu vrednost 100 sa odredjenim popustom, tj. diskontom, onda je prinos koji mu ta obveznica donosi veći od nominalne kamatne stope.
    Inače, ukoliko nam nisu poznati svi ostali podaci o troškovima emisije (legal fees, out of pocket money, itd., itd.) niukom slučaju ne možemo znati kakvi su stvarni troškovi za izdavaoca obveznica (u ovom slučaju Vladu RS). Obično se ti troškovi javno ne objavljuju baš zbog toga da izdavaoci obveznica mogli da prikriju stvarnu cenu duga i da se pred svojom javnošču hvale kako su postigli bolje uslove čak i od tzv. AAA dužnika. Ali, ubedjen sam da ni Mali a ni Tabakovićeva čak i ne znaju šta piše u ugovoru i šta će Srbija stvarno platit (otplatiti).

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.