Centar Novog Sada i dalje blokiran, ratari pozivaju Vučića da se uključi u pregovore 1

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac kaže da zemljoradnici ovaj osmi dan protesta čekaju da vlada cenu suncokreta podigne sa 70,5 dinara na 73, pa da se razilaze kućama.

Na komentar premijerke da poljoprivrednici traže previše i imaju preambiciozan plan, Slankamenac kaže da je 73 dinara daleko manje od 700 evra po toni suncokreta koje je ona pomenila da traže.

“Nuđeno nam je prvo da vozimo suncokret u Šid po ceni od 535 evra po toni. Konačno, posle šest sati pregovora, premijerka je shvatila da su uljare, mlekare, šećerane i veliki klaničari monopolisti. O tome mi pričamo već 30 godina. Ministar Nedimović to savršeno zna, ali mislim da ona nije bila sigurna, ali je sada valjda stala na našu stranu. Možda naš plan nije preambiciozan ako kažemo da ćemo blokirati Partizansku i Rumenačku ulicu u Novom Sadu”, rekao je Slankamenac.

Trenutno se dodaje dešava mešetarenje, zbog čega zahtevaju da od sada konkretna komunikacija ide sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem,  čija je dužnost da “smiri pojedine terijere u ministarstvu”.

Centar Novog Sada i dalje blokiran, ratari pozivaju Vučića da se uključi u pregovore 2
foto: A.D.M. / Danas

Slankamenac otkriva da sada iz Ministarstva poljoprivrede pojedinačno zovu sve učesnike pregovora, pokušavajući da ih slome. Navodno je to uspelo sa vođom protesta u Pančevu, koji se nagodio da dobije cenu od 73 dinara za suncokret, ali se odrekao premija za mleko i dela za gorivo.

“Kada nas je premijerka pitala odakle pare, rekao sam joj da malo uštinu od Beograda na vodi i od stranih investititora, pa spuste cenu na 2000 evra po radnom mestu i eto novaca, ostaće još i viška” izjavio je Slankamenac najavljujući da bi se traktorima u Novom Sadu uskoro mogli pridružiti i kombajni.

Za sada je za saobraćaj zatvoren Varadinski most i deo Bulevara Mihajla Pupina, sve do raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina.

Čini se da su nakon jučerašnjih višesatnih pregovora u Vladi Srbije poljoprivrednici bliže rešenju, s obzirom na to da su dogovorene premije za mleko, moratorijum za kredite, subvencije za naftu.

Međutim, kako piše 021.rs, još uvek nema dogovora u vezi sa cenom suncokreta, gde su ratari svoj zahtev korigovali sa 75 na 73 dinara po kilogramu, dok im je država dala dve i po dinara manju ponudu.

Po tom pitanju čekaju izjašnjenje Vlade putem mejla, očekujući da ta cena bude minimalano 73 dinara.

Tokom jučerašnjeg dana, blokade u Novom Sadu su bile najšire, s obzirom da je u jednom trenutku bio blokiran Žeželjev most, kao i cela Jevrejska ulica, do raskrsnice sa Futoškom i Bulevarom oslobođenja.

Ratari su ispred Banovine proveli i prethodnu noć.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari