Centralna banka Češke očekuje inflaciju od 20 odsto u septembru 1Foto: FreeImages

Centralne banke širom sveta našle su se između čekića i nakovnja, odnosno između pretnje visoke inflacije i potencijalne recesije ukoliko se odluče na povećanje kamatnih stopa kako bi oborile inflaciju.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope koje kao i Srbija vode politiku ciljane inflacije još sredinom prošle godine počele su sa podizanjem kamatnih stopa. Tako je u ovom trenutku referentna kamatna stopa Centralne banke Mađarske 10,75 odsto, u Češkoj sedam odsto, u Poljskoj 6,5 odsto, a nedavno je i narodna banka Rumunije podigla kamatnu stopu na 5,5 odsto.

U Pregledu dešavanja na svetskom finansijskom tržištu za prethodni period koji objavljuje Narodna banka Srbije vidi se da neke centralne banke ipak uprkos daljem jačanju inflacije usporavaju sa dizanjem kamata.

Centralna banka Češke je na sastanku održanom 4. avgusta
zadržala referentnu kamatnu stopu na nivou od od sedam odsto što je najviši nivo od 1999. godine.

Učesnici na tržištu su očekivali dalje povećanje kamate nakon devet uzastopnih od juna prošle godine od ukupno 6,75 odsto. Inflacija u Češkoj je u junu dostigla 17,2 odsto na godišnjem nivou.

„Odluka dolazi nakon što je 1. jula za guvernera postavljen Aleš Mihl, koji je do sada glasao protiv povećanja referentne stope, a uprkos daljem povećanju stope inflacije zabeleženom u junu ove godine. Takođe, na sastanku su glasala i tri nova člana Monetarnog odbora. Na konferenciji za medije, guverner je naveo da je horizont monetarne politike promenjen na 18–24 meseca (prethodno
12–18 meseci), čime je smanjen pritisak za dalje pooštravanje monetarne politike“, navodi se u izveštaju NBS.

Prema novim projekcijama češka centralna banka očekuje da međugodišnja inflacija u septembru dođe do 20,4 odsto.

Očekivanje prosečne inflacije u narednoj godini podignuto je sa 4,1 na 9,5 odsto.
Prošle nedelje je kamatnu stopu podigla i Narodna banka Rumunije i to za 0,75 odsto na 5,5 odsto.

Očekivanja na tržištu bila su da će centralna banka oštrije reagovati i povećati kamatu za ceo procentni poen.

Zaključno s poslednjim povećanjem, referentna stopa je od početka ciklusa pooštravanja monetarne politike povećana na osam uzastopnih sastanaka, za ukupno 4,25 procentnih poena.

Inflacija u Rumuniji je u junu dostigla 15,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari