Četiri meseca od zabrane izvoza robe na KiM: Kosovski policajci pušteni, ali srpska roba i dalje stoji 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Pre tačno četiri meseca Vlada Kosova zabranila je ulazak srpske robe na KiM, kao reakciju na to što su srpske vlasti uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije na teritoriji centralne Srbije.

Policajci su ubrzo pušteni, ali mera još uvek nije ukinuta, dok dešavanja u Banjskoj smanjuju šansu da se u bliskoj budućnosti bilo šta u tom pogledu promeni.

U nameri da reši problem, Privredna komora Srbije poslala je na desetine pisama na razne adrese u Evropi i svetu. Prema rečima predsednika PKS Marka Čadeža, dve trećine plasmana robe iz centralne Srbije na Kosovu zapravo je roba potrebna kosovskim kompanijama za njihovu proizvodnju.

Ministar trgovine Tomislav Momirović ponovo je zatražio hitno ukidanje ove mere, ističući da su trgovina, biznis, ekonomija, nešto što mora da spaja KiM i Srbiju, te da te teme ne treba da budu deo političke agende.

Prema podacima Privredne komore Srbije, otprema robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije u prethodnoj godini vredela je 467 miliona evra.

Sa druge strane, prijem je bio značajno manji – svega 52 miliona evra, što ishoduje pozitivnom razlikom od 415 miliona evra u korist Srbije.

Pre zabrane uvoza iz Srbije, vrednost otpremljene robe na Kosovo od januara do maja tekuće godine iznosila je 169, dok je u suprotnom smeru otišlo oko 20 miliona evra robe.

Govoreći o rangu najznačajnijih mesta na koja Srbija šalje robu, od 183 tržišta, Kosovo i Metohija zauzima 20. mesto. Nasuprot tome, prema značaju tržišta sa kojih se roba uvozi, od ukupno 217 lokacija, KiM se na lestvici nalazi tek na 52. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari