Čine sve za bolji život i privlačenje investitora 1

Od početka mandata 2016.godine, rukovodstvo opštine Žabari, uz pomoć Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava, najveću pažnju poklanja realizaciji infrastrukturnih projekata, kako bi svim građanima omogućilo što bolje uslove za život.

Za kratko vreme urađeno je mnogo, a najveća pažnja je posvećena sanaciji i adaptaciji školskih i zdravstvenih objekata. Započeta je gradnja fiskulturne sale u matičnoj školi u Žabarima, a postepeno se radi i na sanaciji i adaptaciji svih dotrajalih školskih objekata na teritoriji opštine.

– U cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite, radi se na sanaciji i adaptaciji dotrajalih zdravstvenih objekata i na opremanju i nabavljanju neophodnih aparata i materijala. U proteklom periodu nabavljena su i dva sanitetska vozila za potrebe Doma zdravlja. U oblasti socijalne zaštite potpisan je ugovor između opštine i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za renoviranje zgrade Centra za socijalni rad u vrednosti od 150.000 evra, rekao je za Braničevo Danas Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Od početka ove godine iz budžeta je izdvojeno šet miliona dinara za revitalizaciju atarskih puteva, urađen je put Tićevac – Vrbnica u dužini od 530 metara, a obavljeni su i radovi na uređenju saobraćajnice u okviru postojeće regulacije ulica u naselju Točka, vredni 4,5 miliona. Izrađena je i projektno-tehnička dokumentacija i izdvojena su sredstva i za asfaltiranje još 15 ulica u osam naselja. U saradnji sa opštinom Petrovac, asfaltirana je deonica puta koja povezuje ove dve opštine na putu Aleksandrovac -Mirijevo – Orljevo.

– Problem nezaposlenosti je jedan od ključnih problema opštine Žabari. Zbog toga smo u stalnim pregovorima sa potencijalnim investitorima. Mogu da kažem da smo veoma blizu realizacije dogovora i dolaska jedne ruske firme na teritoriju naše opštine, ali o tome je najbolje pričati kada određeni dogovori budu konačni, rekao je Lukić.

Opština Žabari pomaže poljoprivrednike, pa je tako izdvojila 6,6 miliona dinara za njihovo subvencionisanje u 2017. godini. Takođe, davala je i podsticaje za regrese, investicije u fizičku imovinu gazdinstava i organsku proizvodnju. Tokom 2017. godine organizovana su i razna predavanja u cilju edukacije poljoprivrednika, što se nastavlja i ove godine. Po prvi put izdate su parcele u državnoj svojini na dugogodišnji zakup od 30 i 40 godina čime su stvoreni uslovi za zapošljavanje određenog broja stalnih i sezonskih radnika.

– Najveći, decenijski problem u vodosnabdevanju na području opštine bio je u naselju Aleksandrovac. On je trenutno u fazi rešavanja, u toku su radovi na rekonstrukciji glavnog cevovoda od centra naselja ka Oreovici, tako da se nadamo da će ovim projektom biti konačno rešen problem snabdevanja građana vodom u ovom naselju, kaže Lukić.

– U ovoj godini imali smo odličnu saradnju sa Vladom Srbije i njenim ministarstvima. Posebno bih izdvojio Kancelariju za javna ulaganja, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo privrede, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, boračka i socijalna pitanja. Sa njima smo imali izuzetnu saradnju na realizaciji projekata, napominje predsednik Opštine.

Opština Žabari posebnu pažnju poklanja deci i mladima. Za svako rođeno dete isplaćuje se 15.000 dinara, a svi učenici od 1. do 4. razreda na teritoriji opštine imaju besplatnu užinu. Obezbeđen je besplatan prevoz za sve osnovce i srednjoškolce koji putuju u Svilajnac, Veliku Planu i Požarevac. Obezbeđeni su i prigodni pokloni za sve prvake, odlične učenike, nosioce Vukovih diploma, đake generacije i sve učenike koji su nagrađeni na školskim takmičenjima.

Obezbeđena je i materijalna pomoć porodicama učenika i studenata, pa je tako za 43 studenta izdvojeno 2.100.000 dinara. Opština pomaže i starijim sugrađanima. Sprovođenje usluge „Pomoć u kući“ odlukom SO Žabari, povereno je Centru za socijalni rad, gde je oformljena posebna organizaciona jedinica za sprovođenje ove usluge. Povećan je i budžet od strane opštine za materijalna davanja građanima.

Inače, od javnih preduzeća u opštini Žabari postoji JKP „Komunalac“ Žabari koje je zaduženo za vodosnabdevanje, a od ustanova tu su Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“, Narodna biblioteka „Prof.dr Aleksandar Ivić“ i Turistička organizacija opštine Žabari.

Zbrinjavanje izbeglih lica

Zahvaljujući komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice – predstavništvo za Srbiju i donatorima NVO Božur, Vizija i CRS (Katolička služba pomoći), u okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglih lica realizovani su podprojekti ukupne vrednosti 22 miliona dinara i 455.000 evra.

Organizuju brojne manifestacije

Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“, Narodna biblioteka „Prof.dr Aleksandar Ivić“ i Turistička organizacija, u saradnji sa KUD-ovima, organizuju brojne manifestacije: „Četereško prelo“ u Četerežu, “ Dani Vojislava Ilića“ i „Oreovačka šetnja“ u Oreovici, „Spasovdanski sabor“ u Žabarima, „Petrovdanski sabor“ u Viteževu, „Troički sabor“ u Vlaškom Dolu, „Igraj pevaj Srbijo“ u Porodinu, „Pantelejmonski dani“ u Aleksandrovcu, „Ilindanski sabor“ i „Smotra folklornih ansambala sela Srbije“ u Simićevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari