Ćulibrk: Plašim se da ne kažu da imamo dovoljno pistaća, sutra bi bila nestašica 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je za N1 da neće rasti cene nafte i goriva, ali da ih neće biti.

„O tome ja govorim, ja se plašim da predsednik ili premijerka ili neki ministar ne izadje i kaže ‘Srbija ima dovoljno kikirikija ili pistaća’, to će sutra da skoči cena i nastane nestašica, o tome se radi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, izvoz brašna, pšenice i ulja je naglo skočio zato što Vlada, „izvršavajući naloge predsednika Vučića, drži zamrznute cene osnovnih životnih namirnica“, za koje sad postoje nestašice.

„Ne možete očekivati da će neko nastaviti da od pšenice koja sada košta 35 ili možda sutra 40 dinara, nastaviti da proizvodi brašno po cenama kao da je ona i dalje 25 dinara i da snabdeva prodavnice. Oni su ljudi osetili da sada to mogu da prodaju po većim cenama“, rekao je Ćulibrk.

Zapitao je „kako država može da se meša u bilo čiji privatni biznis“.

„Ovde je posao države da obezbedi dovoljno robe, nestašice bi nestale onog časa kada bi vlada skinula svoju odluku o zamrzavanju tih cena, e sad, što bi to izazvalo inflaciju, a to ne izgleda dobro u očima gradjana pred 3. april, e to je sad već drugi problem, ali ne možete administrativnim merama držati ekonomske tokove pod kontrolom, pogotovo ne u ovakvim uslovima“, kazao je on.

Dodao je da je problem ako se sprečava da deluje tržište.

„Nije problem nastao u Srbiji, problem je nastao što Ukrajina i Rusija proizvode 60, 70 odsto svetskih zaliha jestivog ulja. Naravno da će u svetu nastati nestašice, ali ne možete da zabranite proizvodjačima da oni izvoze, možete da obezbedite dovoljno te robe za domaće potrošače, to je posao robnih rezervi i države i to po cenama koje su trenutno tržišne. Nekoga terate da pravi gubitke, da bi neko skupljao političke poene, mislim da to uopšte nije fer na kraju krajeva“, rekao je Ćulibrk.

On je ocenio da su praktično bila „dva Kopaonik biznis foruma“.

„Jedan sa predstavnicima vlasti, koji su tvrdili da je sve idealno, s druge strane imali smo predstavnike privrede, pogotovo u neformalnim razgovorima, koji ne znaju šta će sutra biti. U takvoj situaciji govoriti da će Srbija imati rast 4,5 odsto, da će kurs biti stabilan, cene, to je bespredmetno. Mislim da bi Srbija bila ponovo jedina zemlja u svetu kojoj je to uspelo i da bi naši zvaničnici stvarno zaslužili Nobelovu nagradu za ekonomiju“, rekao je Ćulibrk.

Mišljenja je da se firmama koje se bave prometom naftnih derivata „više isplati da svaki dan dodje inspekcija da ih kazni“.

„Ako je kazna 100.000 dinara, jer ako budu radili kako država traži od njih, praviće milionske gubitke. Ubedjen sam da će cene i struje i naftnih derivata ostati do 3. aprila, ali videćemo koliko će glava da nas boli kad se probudimo ujutru 4. aprila“, rekao je Ćulibrk za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari