Čuveni modni brend zbog stečaja napušta Srbiju, 13 prodavnica zatvoreno 1Foto: Lj. Bukvić

Juče je bio poslednji dan za rad tekstilnog lanca „Ordia“ u Srbiji, a u tržnim centrima gde je bio prisutan ovaj brend, radnje su zatvorene. „Orsay“ je imao ukupno 13 prodavnica u Srbiji i kompanija napušta ovo tržište na kojem je poslovala deset godina.

Početkom 2022. godine firma „Orsay“ proglasila je stečaj. Tekstilni lanac „Ordia“ Austrija, poznat pod imenu svojih prodavnica „Orsay“, zatražio je pokretanja stečajnog postupka pred Trgovinskim sudom u Beču. Početkom ove godine modni lanac Orsej (Orsay) objavio je da je nagomilao milionski dug i prijavio je stečaj u Austriji, da bi prošlog meseca izvestili javnost da zatvaraju svoje filijale u Nemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj do kraja juna i tako ostavi 1.200 zaposlenih bez posla, prenosi Mondo.

Poznati brend će za nekoliko dana zatvoriti sve svoje poslovnice i širom Evrope. A od prvog jula raskida ugovore o zakupu 197 podružnica. Odluka o zatvaranju tolikog broja radnji bila je iznenađenje s obzirom na to da se ranije pominjalo zatvaranje oko 79 objekata. Ipak, na kraju je odlučeno da sve podružnice Orsay-a zatvore svoja vrata krajem juna. Još nije poznato ko će preuzeti prodavnice ovog modnog lanca.

Pre stečaja ova kompanija je u Austriji ima 51 filijalu, a stečaj je prijavila nakon što se nagomilao dug na oko 15 miliona evra. Već u novembru prošle godine je pokrenut stečajni postupak u Nemačkoj u majci-firmi „Orsay GmbH“. Sada je i ćerka firma u Austriji prinuđena da pokrene stečajni postupak, pošto je zbog pandemije bila suočena sa ozbiljnim padom prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari