Ministarka energetike otkrila da li će biti poskupljenja struje u ovoj godini 1Foto: Emilija Jovanović/MRE; K. Bondžulić/Danas

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je „Elektroprivreda Srbije“ postigla istorijske finansijske rezultate, da će dobit kompanije u prethodnoj godini premašiti 100 milijardi dinara i da će EPS ostati državna kompanija.

„Ni u jednom planu Vlade Srbije nije predviđena privatizacija „Elektroprivrede Srbije“ niti će do toga doći, iako se prethodne godine spekulisalo o tome, što se pokazalo kao neistina. EPS će sigurno ostati državna kompanija“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je navela da se cena električne energije za građane neće povećavati u ovoj godini, uprkos neistinama koje se pojavljuju u medijima, dok se radi na metodologiji obračuna cena za privredu koje će se snižavati kasnije tokom godine.

„U određenim medijima imali smo priliku da vidimo i čujemo da se poskupljenje struje odlaže zbog izbora. Prošle godine smo pre izbora rekli, nakon posete misije Međunarodnog monetarnog fonda, da nije planirano povećanje cene struje za građane. U saradnji sa „Elektroprivredom Srbije“ i „Srbijagasom“ radimo na novoj metodologiji obračuna cena za komercijalne potrošače, koja će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da se tokom energetske krize država ponašala odgovorno i da je preuzela rizike enormnog rasta cena na tržištu.

„Kada su loša vremena, svi gledaju da ih država zaštiti od nestabilnosti dok ih za državu nije mnogo briga kada se okolnosti promene. Mi ćemo i dalje nastaviti da se ponašamo odgovorno. Prošle godine smo imali korekcije cena, ali smo drugu godinu zaredom nastavili da dajemo popuste domaćinstvima za racionalnu potrošnju električne energije koji idu i do 40 odsto. Više od 1,5 miliona domaćinstava mesečno ostvaruje popuste, što pokazuje da su nastavili i ove grejne sezone da se ponašaju odgovorno. Takođe, izdvojili smo značajna finansijska sredstva i dvostruko povećali broj energetski ugroženih domaćinstava koji imaju umanjene račune i do 50 odsto za struju, gas i grejanje “, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari