Da li "Fijat" krši i Zakon o bezbednosti i zdravlju radnika? 1Foto: FoNet

Ni dva dana posle boravka u Kragujevcu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i njenog susreta sa sindikalcima i članovima Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“ nema nikakvih pomaka u rešavanju obustave rada koja u ovom preduzeću zbog kršenja zakona o radu i štrajku traje još od februara.

Ništa od „predpregovaračkih pozicija“ kako je ministarka najavljivala.

U sredu, 14. jula, po povratku sa prinudnog odmora članovima Štrajkačkog odbora ponovo nije dozvoljeno da uđu u krug fabrike.

– Vraćeni smo ponovo sa kapije. Ponovo skrećemo pažnju javnosti da je to drastično kršenje zakona naše države, izjavio je za „Danas“ Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“, napomenuvši da su od srede u šest sati ponovo u štrajku do ispunjenja svojih zahteva.

Takođe, Miljković je javnost obavestio o, po njemu, još jednom flagrantnom kršenju zakona.

– U utorak, 13. jula, postavili smo termometre u proizvodnoj hali i izmerili temperaturu od 36 stepeni. Zakonom o bezbednosti i zdravlju radnika, članom šest, dozvoljena temperatura u radnim prostorijama mora da bude između 15 i 28 celzijusa. Za sve temperarure mimo tog opsega radnici imaju pravo da obustave rad jer je njihova bezbednost i zdravlje ugroženo, a poslodavac je dužan da im za to vreme isplati dnevnicu, podseća na zakon Miljković.

Članovi samostalnog sindikata obavestili su o tome poslovodstvo firme, Slađanu Stojković, zamenicu glavnog menadžera „Fijata“ za Srbiju Nikole Jerotijevića, i medije.

Takođe, kako Miljković navodi, pozvali su Inspekciju rada da dođe u hale „Fijat plastika“ i uveri se u kakvim „toplotnim uslovima“ rade radnici u tamošnjoj proizvodnji.

Članovi Štrajkačkog odbora najavljuju da će od četvrtka njihove kolege obustavljati rad kad god temperature u hali budu više od predviđenih 28 stepeni.

– To nije štrajk ni obustava rada, već se samo pridržavamo zakona naše zemlje i tražimo od poslovodstva i menadžmenta da se i oni pridržavaju zakona i propisa Republike Srbije – kažu oni, ističući da će po tom zakonu za to vreme kada su uslovi rada neregularni tražiti normalnu isplatu dnevnica.

Menadžerka Slađana Stojković, kojoj su se sindikalci obratili, javila se i na poziv novinara „Danasa“ i obavestila nas da ona nije zadužena i ovlašćena od strane kompanije da daje odgovore na pitanja novinara. LJubazno nas je uputila na koleginicu PR službe „Fijata“ kojoj smo uputili isto pitanje – da li je istina da je temperatura u njihovoj proizvodnoj hali bila toliko stepeni viša od dozvoljene. Do zaključenja ovog broja, nismo dobili odgovor.

– I kompanija ima u hali svoje, baždarene termometre. Može da se desi da se očitavanje temperature na „njihovim“ i „našim“ termometrima ne složi za stepen, ali za osam celzijusa – to je nemoguće, zaključuje Bojan Božović, član Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari