Da li Telenor u Srbiji očekuje preprodaja? 1Foto: EPA-EFE/ MAURITZ ANTIN

Korisnici Telenorovih usluga u Srbiji ne bi trebalo da osete promene nakon prodaje Telenorove kompanije u Srbiji investicionom fondu PPF češkog milijardera Petra Kelnera.

Prema rečima Ingeborg Ofsthus, generalne direktorke Telenora u Srbiji, „transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima“. Ipak samo dan nakon objave o preuzimanju Telenorovog biznisa u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj u javnosti su se javile spekulacije kome bi telekomunikacioni operateri mogli biti preprodati i to ne važi samo za srpsku javnost.

Neki mediji su nakon ranijih najava da će Telenor u Srbiji kupiti američki fond KKR nastavili sa spekulacijama da će ovog operatera ipak preuzeti ovaj fond koji je u Srbiji već vlasnik kablovskog operatera SBB. I u Mađarskoj se u medijima govori o tome da je sa Kelnerom već u kontakt stupio fond Konzum čiji je vlasnik Lorin Mesaroš, gradonačelnik Felkšuta, rodnog mesta premijera Viktora Orbana. NJegova kompanija je zimus izrazila interesovanje za mađarski Telenor, a kako prenose mađarski mediji već su stavili do znanja PPF-u da su zainteresovani za kupovinu ukoliko odluče da izdvoje biznis u Mađarskoj.

Modus operandi investicionih fondova je često kupovina kompanija koje ili imaju problema u poslovanju ili iz nekog razloga ne koriste potencijal tržišta i nakon restrukturiranja ih preprodaju uz dobru zaradu. S obzirom da je PPF kupio Telenorove kompanije u CIE za oko 300 miliona evra manje nego što se očekivalo u investicionoj javnosti, a još poprilično jeftinije nego što je većina ovih kompanija svojevremeno plaćena, nije nemoguće da se u nekom narednom periodu potraži kupac telekomunikacione grupe koja posluje na skoro celom tržištu centralne i istočne Evrope.

Na primer, u junu 2016. godine Blumberg je objavio na osnovu nezvaničnih saznanja da PPF razmišlja o prodaji svog većinskog paketa u češkom operateru O2 koji je samo dve i po godine ranije kupio od španske Telefonike za oko 2,5 milijarde evra. Ni do kakve transakcije nije došlo, a razlog je kako se spekuliše nedovoljno dobra cena koja se mogla dobiti.

Inače Kelnerova kompanija se pokazala odličnom u restrukturiranju telekom operatera O2 i nakon sedam godina opadajućih prihoda u 2015. godini je ovaj trend zaustavljen, a neto profit je u odnosu na prethodnu godinu povećan za čak 44,5 odsto. Ovo su uspeli tako što su razdvojili mobilnu i fiksnu telefoniju u odvojene biznise i po ovom načinu restrukturiranja su bili pioniri na globalnom nivou.

U Srbiji Telenor nema fiksnu telefoniju, ali će PPF grupa morati da se suoči sa usporenim rastom tržišta, ali i blagim padom učešća Telenora na tržištu.

PPF je ceo CIE biznis Telenora platio 2,8 milijardi evra, od čega će 400 miliona platiti na četiri godišnje rate. Inače, kako je objavio PPF, sindicirani zajam od 3,025 milijardi evra koji je šest evropskih banaka organizovalo za preuzimanje Telenorovih kompanija je najveća takva finansijska konstrukcija od 2011. godine u centralnoj i istočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari