Dalja sudbina Staklare zavisi od odluka menadžmenta 1Foto: FoNet/ Muzej nauke i tehnike

Privredni sud u Kragujevcu odlučio je da obustavi prethodni stečajni postupak u Srpskoj fabrici stakla, nakon što je firma Veksilum Balkan iz Čačka, koja je tvrdila da je otkupila dugove paraćinske staklare, iz javnosti nepoznatih razloga, povukla predlog za pokretanje stečaja.

Predsednik Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović rekao je za Danas da je predlagač, Veksilum Balkan 23. novembra obavestio sud o povlačenju inicijative za pokretanje stečaja u paraćinskoj fabrici, što je sud prihvatio i doneo rešenje o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka. U prethodnom stečajnom postupku trebalo je, prema njegovim rečima, da se ispita postojanje razloga za stečaj nad staklarom. Rešenje o obustavi prethodnog stečajnog postupka biće pravnosnažno, navodi naš sagovornik, osam dana od dana prijema.

– Fabrika je sada prepuštena sama sebi, i njena dalja sudbina zavisi od planova vlasnika i menadžmenta. Oni će odlučiti da li će neki ili, pak, svi radnici koji su u međuvremenu ostali bez posla da budu vraćeni na svoja nekadašnja radna mesta – kaže Jovović, napominjući da mu nije poznato zbog čega je firma Veksilum Balkan povukla predlog za pokretanje stečaja u fabrici stakla.

Inače, Veksilum Balkan je ćerka-firma austrijskog Veksiluma, osnovana u Srbiji nepuna tri meseca pre podnošenja zahteva za stečaj staklare. Tvrdila je da osnov za to predstavlja otkup 47 miliona evra duga paraćinske staklare. Prema nepotvrđenim informacijama, iza Veksiluma stoji kontroverzni bugarski biznismen Cvetan Vasilev, on sada živi u Srbiji i čeka na odluku našeg pravosuđa o izručenju Bugarskoj po Interpolovoj poternici. Vasilev je bio povezan i sa Prvom korporativnom bankom iz Bugarske i Glas industry, koji su kupili staklaru u prvoj privatizaciji, a i sa takođe bugarskim Rubinom koji se pojavljuje u drugoj privatizaciji. Iako se smatralo da je Vasilev vlasnik, za to nema potvrde u bugarskim registrima, a jedina zvanična veza je to što je u Prvoj korporativnoj banci bio savetnik. I banka i dve firme preko kojih je kupljena staklara, otišli su u stečaj, a ta sudbina bila je namenjena i paraćinskoj fabrici. Najpre je Veksilum Balkan 18. aprila prošle godine podneo zahtev za otvaranje stečaja nad staklarom, zatim je 4. maja otvoren predstečajni postupak, koji je ukinut u drugostepenom postupku, a predmet se još jednom „prošetao“ između privrednog i Privrednog apelacionog suda. U predstečajnom postupku održano je i nekoliko ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari