Danas ističe rok za prijavljivanje Fijatovih radnika za rad u inostranstvu 1Arhiva/Foto: Z.S.M.

Rok koji je menadžment dao radnicima Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu za prijavljivanje za odlazak u inostranstvo ističe danas u 17 sati. Za sada nema zvaničnih podataka koliko se njih opredelilo za ovu opciju.

Iako se u medijima stalno može videti i pročitati da je odziv izuzetno slab Fijat i Stelantis nisu, za sada, obelodanili ovu brojku.

– Rok ističe danas u 17 sati i mi ne znamo pouzdano koliko se radnika opredelilo za odlazak na rad u Fijatove fabrike u inostranstvu. Sama kompanija će se verovatno oglasiti tim povodom ali mislim da ne pre ponedeljka. U slučaju da se i tada ne oglase mi ćemo tražiti da se taj broj objavi – kaže za Danas Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijat automobila.

On je i prisustvovao, u utorak, 5. jula, razgovoru u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu o daljoj sudbini preostalih radnika Fijata i njihovom položaju koje su zaposleni vodili sa predstavnicima Vlade iz resornih ministarstva.

Za oko 1.000 Fijatovih radnika nude se dve opcije rada u instranstvu: dvogodišnji rad u kontinuitetu u nekoj od Stelantisovim fabrika u Evropi i druga koja važi samo za Slovačku u kojoj bi kragujevčani radili u turnusima od tri meseca sa mesec dana pauze i povratka kući.

Oni koji ne prihvate ponudu biće proglašeni tehnološkim viškom, a po Đorđeviću nije nemoguće da Stelantis ovaj rok za izjažnjavane produži na još nekoliko dana.

Za one koji se opredele za odlazak u Slovačku poslovodstvo je ponudilo uslove: siguran posao po povratku u Kragujevac nakon dve godine, bonus od 17.000 evra (11.000 pre i šest hiljada po povratku) a njihove porodice u Srbiji će za to vrme imati zdravstveno osiguranje.

Da podsetimo za 492 radnika Fijata su već isplaćene otpremnine, prošlog četvrtka.

Posle sastanka u Beogradu u Predsedništvu Srbije Đorđević je najavio i da postoje šanse za zapošljavanje radnika Fijata u kragujevačkoj firmi Zastava Tervo i BSS-u (Borbeni složeni sistemi) iz Velike Plane.

Zastava Tervo iz Kragujevca je automobilska i odbrambena kompanija, specijalizovana za proizvodnju terenskih vozila dok velikoplanski BSS proizvodi složene borbene sisteme (poput haubice Nora i vozila Lazar 2), lovačku, sportsku i sačmarsku municije.

Danas ističe rok za prijavljivanje Fijatovih radnika za rad u inostranstvu 2
Saša Đorđević, Samostalni sindikat Foto: Z.S.M.

– Naredne nedelje ćemo obići njihove pogone i postoji šansa da oni zbog povećavanja obima proizvodnje imaju potrebu za još oko 400 novih radnika ali se njihovo zapošljavanje neće dogoditi odmah, istog momenta već u doglednom periodu – kaže on.

Đorđević, takođe za narednu nedelju najavljuje još jedan sastanak sindikalaca Fijata sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstva u Predsedništvu Srbije u Beogradu. Datum i termin ovog sastanka biće poznat u ponedeljak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari