Danas poslednji dan prijave za subvencije 1Foto: Pexels

Svi koji žele da se prijave za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije to mogu da učine još danas, kada ističe dodatni rok koji je dalo Ministarstvo finansija.

Svi obveznici fiskalizacije dužni su da obezbede nove fiskalne uređaje i da pređu na novi sistem najkasnije do 30. aprila ove godine, do kada traje prelazni period.

Država prijavljenim obveznicima za subvencije isplaćuje 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto.

“Do sada je isplaćeno ukupno 4,8 miliona dinara za 125.700 privrednih subjekata. Za subvencije je prijavljeno 129.271 obveznika, a isplate se vrše u tranšama jednom nedeljno. Ukupno je 136.146 obveznika prijavilo lokacije poslovnih prostora, što je prvi korak pri prelasku na novi model e-fiskalizacije”, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Do sada je na novi sistem e-fiskalizacije prešlo 19.720 poreskih obveznika, a na novom sistemu je ukupno 25.423 prodajnih mesta.

Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra prošle godine do 31. januara ove, nakon čega je uveden novi rok za prijavu od 15. marta do 5. aprila.

Novi sistem e-fiskalizacije, ističe u Ministarstvu, ima brojne prednosti, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje. Građanima će na taj način biti omogućeno da preko QR koda proveraju legalnost svakog fiskalnog računa skeniranjem mobilnim telefonom.

“Na taj način kupci utvrđuju da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da novi sistem omogućava kupcima da budu kontrolori fiskalnih računa”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari