Kurti pozvao građane da maksimalno štede struju 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izjavio je večeras da se Kosovo kao i cela Evropa suočava sa energetskom krizom koja se može prebroditi samo zajedno sa građanima koje je pozvao da „maksimalno štede“ struju.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo „imalo sreću“ da može da pokrije značajan iznos domaće potražnje kroz dve elektrane i iz obnovljivih izvora ali da, zimi, potražnja za strujom raste, uglavnom zbog grejanja.

„Kao rezultat toga, proizvodni kapacitet naših elektrana je nedovoljan da zadovolji potražnju u trenucima najveće potražnje, a Kosovo zavisi od uvoza da bi svetla bila upaljena za sve, sve vreme“, rekao je on.

Naglasio je da se energija kojom se trguje da bi se pokrila potražnja, sada kupuje po visokim cenama (koje su i do sedam puta veće od prodajne cene).

Naveo je da je to ugrozilo finansijsku sposobnost javnog snabdevača i svih kompanija iz energetskog lanca da garantuju sigurnost snabdevanja i pozvao građane „da maksimalno štede struju“.

Kurti je rekao da sada građani trpe posledice loših odluka i nedostatka vizije u prethodnih dve decenije.

Ministarka privrede Artane Rizvanoli zahvalila je građanima na razumevanju u štednji električne energije.

Dodala je da su ispitane sve mogućnosti da se minimizira efekat (kupovine struje) na energetski sektor i javne finansije.

U ovom trenutku, kapaciteteti na Kosovu maksimalno mogu da proizvedu do 700 megavata električne energije, dok su potrebe do 1200 megavati energije, tako da se dnevno kupuje do 500 megavata.

Sinoć u kući ugrejao sam se pod ćebadima

Kurti je izjavio da se sinoć u svojoj kući grejao ispod ćebadi, odgovarajući na pitanje – kako se greje, prenosi KoSSev pozivajući se na Kohu

„Najveći deo vremena budem ili u vozilu putujući sa jednog mesta na drugo ili u vladi, gde imamo centralni sistem grejanja za čitav objekat, a sinoć kada sam otišao dosta kasno kući, ugrejao sam pod ćebadima, ali nadam se da ovo vaše pitanje i moj odgovor neće naterati poslanika Bekima Hadžijua da sutra organizuje konferenciju za štampu“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari