Delta novi vlasnik Sava centra 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Novi vlasnik beogradskog Sava centra postala je danas kompanija Delta Holding, koja je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra kupila najveći kongresni centar u zemlji.

Delta holding bila je jedini ponujač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd.

Kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Kako je Delta ranije saopštla, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra.

Iz Delte su najavili da planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

Gradnja Centra Sava trajala je svega tri godine i to uključujući hotel Interkontinental (danas Kraun plaza). S prodajom ovog simbola Beograda stvari nisu tekle tako glatko.

Delta novi vlasnik Sava centra 2

Grad Beograd je raspisao tender za prodaju Sava centra 19. oktobra, a u petak je stigla vest da je ponudu predala kompanija Delta holding, koja već četiri, pet godina važi za glavnog kandidata za preuzimanje ovog kongresnog centra, izgrađenog po nalogu Josipa Broza Tita kako bi mogao da organizuje Konferenciju o evropskoj bezbednosti i saradnji.

Još 2016. godine Grad Beograd raspisao je tender za osnivanje zajedničkog preduzeća u koje će grad uneti Sava centar, a partner novac za rekonstrukciju objekta, tada je minimum bio 15 miliona evra. Grad bi zadržao 51 odsto akcija, a partner 49 odsto, mada bi on bio zadužen za menadžment.

Na tender se pored Delte javio i iznenađujući i navrat-nanos sklepani konzorcijum od državnih preduzeća – Aerodroma Beograd, Beogradskog sajma i Energoprojekta.

Tender je propao jer se u drugom krugu kada je trebalo podneti ponude niko nije javio. U martu 2018. isti tender, samo sa obavezom partnera da uloži 12,5 miliona evra stigla je jedna ponuda, koju je grad odbio jer nije bila adekvatna, saopštio je tada zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Ta jedna ponuda bila je Deltina.

U međuvremenu Sava Centar pravi gubitke, država pokriva troškove struje, a dugovi za porez se gomilaju. U tom trenutku dve stvari su očigledne.

Jedna je da se gradu ne isplati da odugovlači sa prodajom, a druga je da je jedini, iako neželjeni, ozbiljan kupac Delta, pošto je njen hotel Kraun plaza, nekad Interkontinental i fizički povezan sa SC, u blizini je njihov drugi hotel Holidej In, a planiraju i izgradnju novog Interkontinentala odmah pored i oni mogu da izvuku korist od Sava centra kakvu niko drugi ne može.

Nakon toga grad menja strategiju i odlučuje da proda Sava centar.

Na prvom tenderu, po početnoj ceni od 27 miliona evra i obavezom ulaganja od najmanje 50 miliona evra u narednih pet godina ne javlja se niko. Ni na ponovljenom tenderu sa početnom cenom od 21,7 miliona – isti slučaj.

Tek kada je cena pala na 17,5 miliona evra, u ovom, trećem tenderu, Delta je podnela ponudu.

„Cena koju je tenderom predvideo Grad Beograd izuzetno je visoka i verujemo da je to razlog što se tokom celog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije“, izjavio je Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga u saopštenju ove kompanije.

Iako je obaveza prema tenderskom pozivu investicija od 50 miliona evra, u Delti ističu da su procene konsultanata da je da bi se razvio zaista moderan, energetski efikasan kongresni centar, potrebno najmanje 60 miliona evra.

Na pitanje koliko bi Sava centar mogao da privuče posetilaca godišnje u Delti nisu hteli da procenjuju u vreme epidemije, ali ističu da se u SC mogu organizovati skupovi sa pet do šest hiljada učesnika.

„Svesni smo da će isplativost ove investicije trajati više od 20 godina, ali odlučili smo da damo ponudu jer smatramo da je Sava centar i simbolično i poslovno od vitalne važnosti za Beograd.

Povraćaj sredstava u vezi je sa sinergijom Deltinih biznisa. Mi imamo dva aktivna hotela u Beogradu – Kraun plazu i Holidej in, imaćemo uskoro Indigo hotel, a nadamo se i najluksuzniji, Interkontinental.

Puneći te hotelske kapacitete mi možemo da ostvarimo poslovan rezultat. Sam Sava Centar nije profitabilan kao jedinka, i upravo uključujući ga u Deltin sistem može da ostvari profit i verujemo da je to razlog zašto je Delta sve vreme zapravo jedini ozbiljno zainteresovani kupac.

Koliko je Sava Centar profitabilan, najbolje govori sledeći primer. U objektu je oko 16.000 kvadratnih metara prostora za izdavanje.

Ako budući vlasnik postigne cenu od 10 evra po kvadratu, to donosi 160.000 evra mesečno, ili nepunih dva miliona evra godišnje. I reč je o prihodu, a ne o profitu“, napominju u ovoj kompaniji.

Prema finansijskom izveštaju za 2019. godinu najveći prihod JP Sava centar je upravo od zakupa – 257 miliona dinara ili oko 2,2 miliona evra.

Oko 135,5 miliona dinara ili 1,1 milion evra su prihodi od prodaje usluga, odnosno organizacije događaja. Ovo u prošloj godini (kao ni u prethodnim) nije bilo dovoljno da SC plati struju, pa je grad uplatio 59,4 miliona dinara subvencija, za plaćanje struje.

I opet je prikazan gubitak od 212 miliona dinara (1,8 miliona evra). Subvencije u 2018. godini su iznosile 85,6 miliona dinara, ali je gubitak nešto manji, 152 miliona dinara.

I gradski budžet je na šteti i zato što SC od 2014. godine ne uplaćuje porez na imovinu pa se i tu nakupilo 638 miliona dinara duga za glavnicu i 265 miliona za kamate. Kako stvari stoje Sava centar ne može da posluje bez pomoći države.

Dveri: Procena vrednosti Sava centra nezakonita

Način na koji je procenjivana vrednost imovine beogradskog Sava centra nije po zakonu, rekla je danas predsednica Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Beogradu Radmila Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari