Delta Holding u 2023. prihodovao 860 miliona evra: U planu izgradnja novog hotela "InterContinetal Beograd" 1Foto: Jakov Simović.

Kompanija Delta Holding u 2023. godini ostvarila je prihod u iznosu od 860 miliona evra, a za tekuću planirano je da ova cifra pređe milijardu evra, saopšteno je na godišnjoj konferenciji.

Kako je predočila izvršna direktorka i viša potpredsednica za finansije i ekonomiju Milka Vojvodić, prihodi od prodaje u toku prethodne godine u odnosu na 2022. porasli su za 12 odsto.

„Za Delta Holding posebnu važnost ima EBITDA, koja je u prethodnoj godini bila 88 miliona evra i za 18 odsto je veća nego godinu dana ranije. U bužet Srbije uplaćeno je 180 miliona evra. U toku protekle godine investirano je preko 140 miliona evra, a u naredne četiri planiramo izdvajanje više od 900 miliona i ulaganje u sve segmente poslovanja“, rekla je Vojvodić.

Delta Holding gradi novi hotel pred EXPO2027

Najavljeno je i da će u okviru Delta District koncepta 2026. godine biti otvoren i novi hotel visoke kategorije „InterContinetal Beograd“, pred izložbu EXPO2027, i to u vrednosti od 100 miliona evra. Takođe, prema rečima Andreja Sovrovića, generalnog direktora hotela, Delta Holding predviđa i izlazak na obalu hrvatske, ali se još uvek razmatra o kojoj tačno lokaciji će biti reč.

Govoreći o poljoprivredi, ova kompanija je distributer pšenice, ječma, suncokteta, mleka, mesnih prerađevina, brašna i testenine, semenih žitarica.

Luka Popović, generalni direktor Delta Agrara, predočava da je izvoz u protekloj godini dostigao 70 miliona evra, a da se za narednu planira prohod od 340 miliona evra.

„Mapirano je 90 odsto agrarnih površina Delta Agrara. Koristimo najsavremenije metode, kao što su varijabilno đubrenje i setva, prskanje dronom, upotreba veštačke inteligencije. Proizvodi iz naše zemlje našli su se na tržištu 38 zemalja, a u Zapadnoj Evropi vidimo veliki potencijal za trešnje“, rekao je Popović.

Delta Holding u 2023. prihodovao 860 miliona evra: U planu izgradnja novog hotela "InterContinetal Beograd" 2
Foto: K. Bondžulić/Danas

U toku protekle godine primetan je i rast prodaje automobila od 28 odsto, a kako kaže Aleksandra Đurđević, geleralna direktorka Delta Auta tokom 2023. prodato je 3.835 vozila.

„Interesantno je da se beleži rekordna prodaja luksuznih automobila, a čak 40 odsto vrednosti prodaje vozila čine automobili koji koštaju preko 100.000 evra. U toku protekle godine prodato je 32 Maseratija“, ističe Đorđević, uz najavu da će u 2024. Delta Auto predstaviti 20 novih modela marki BMW, Mini, Honda, KTM i Maserati.

Delta Holding u 2023. prihodovao 860 miliona evra: U planu izgradnja novog hotela "InterContinetal Beograd" 3
Foto: K. Bondžulić/Danas

Lazar Petrović, generalni direktor Delta DMD, ističe da je ova firma ostvarila rast na tržištu Srbije od 24, a u Crnoj Gori od 15 odsto.

„Sa preko 50 miliona evra prihoda u Crnoj Gori smo lideri u distribuciji. Prošle godine smo dobili priznanje za distributera godine za Ferrero. Naša ambicija je da ove godine ostvarimo preko 100 miliona evra prihoda“, kaže Petrović, uz napomenu da nastoje da postanu lider regiona, i da je plan da se poslovanje proširi na S. Makedoniju i Albaniju.

Naposletku, govoreći o najnovijem brendu „Ananas“, Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj, kaže da im je u ovoj godini cilj da kupcima ponude više od milion artikala, ali i da podstaknu regionalnu ekspanziju (Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a možda i KiM i Albanija), što bi, prema njenim procenama, trebalo rezultirati sa 70 miliona evra prihoda.

„Prošla godina je prva godina u kojoj je Ananas poslovao 12 meseci. Dostigli smo oko 900 partnera, a broj artikala je utrostručen. Samim tim se povećao i broj poseta sajtu, koji je samo u novembru imao dva miliona poseta“, zaključuje Desivojević Cvetković.

Podsećamo, Delta Holding sastoji se od pet organizacionih celina u koje spadaju Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija.

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija. U vlasništvu ove kompanije su hoteli Crowne Plaza Beograd, Hotel Indigo Beograd, InterContinental Hotel Ljubljana, i novi brend Radisson Collection Old Mill.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari