Dević oslobođen optužbe za utaju poreza 1Foto: ilijadevic.com

Privredni sud u Novom Sadu, u procesu koji je trajao deset godina, juče je odbacio optužnicu kojom je tužilaštvo bivšeg većinskog vlasnika ATP Vojvodine, Iliju Devića, teretilo za utaju poreza tešku 130 miliona dinara.

Tokom decenije u kojoj su se smenjivale sudije, predstavnici tužilaštva i veštaci, početni iznos je padao najpre na 35, pa 15, devet i na kraju 7,5 miliona dinara. U jednom trenutku bila je izrečena i presuda na 14 meseci zatvora, ali je na apelaciji postupak vraćen na početak.

  • Tek pre nešto više od godinu dana, veštak tužilaštva uradio je nalaz na osnovu originalnih kartica Poreske uprave, koje do tog trenutka nisu korišćene ni u veštačenju niti prilikom pisanja optužnice. Pokazalo se da je iznos duga daleko ispod onoga za koji zakon predviđa gonjenje, a odmah je otpala i odrednica utaje, jer je obaveza bila uredno uvedena u poslovne knjige, prijavljena i očekivalo se da bude „pokrivena“ iz PDV-a koji je bio u pretplati. Ta vrsta preknjižavanja je, inače, uobičajena u poslovanju, pa nije bilo ni govora o umišljaju kako je to tužilaštvo okarakterisalo – kaže za Danas advokat Nikola Stanojević.

Prema rečima Devića, ta optužba označila je početak procesa otimanja njegove imovine, koji i dalje traje. Podsetimo, Dević je Autotransportno preduzeće „Vojvodina“ kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004. Iste godine ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i uz postojećih 300, zaposlio novih 200 radnika. Naredne godine počeo je izgradnju nove autobuske stanice sa centrom za servisiranje autobusa „setre“ i „mercedesa“ koji je bio jedini ovlašćen za područje jugoistočne Evrope. Investicija je rađena na osnovu ugovora sa novosadskim vlastima na čijem je čelu tada bila Maja Gojković. Obavezu da po okončanju gradnje preusmeri saobraćaj na novu lokaciju autobuske stanice Grad nije ispunio, zbog čega nije mogla da se obavlja planirana delatnost i preduzeće je otišlo u stečaj. Ovih dana oglašena je i prodaja novoizgrađenih objekata uprkos činjenici da oko upisa hipoteke na njima postoji sudski spor. Zahtev da sud zbog toga odredi prevremenu meru zabrane otuđenja i raspolaganja do konačne presude, podnet je još u februaru, ali odluka nije doneta iako se privremena mera rešava po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari