Na 26. izboru najuspešnijih menadžera Jugoistočne i Srednje Evrope za 2012. godinu, koji je 5. jula u Sarajevu organizovan pod pokroviteljstvom Evropske direkcije, uručene su nagrade i priznanja najistaknutijim pojedincima i kompanijama. Nagrada „Najmenadžer 2012“ dodeljena je direktoru Privrednog društva „Elektrovojvodina“ dr Tihomiru Simiću, zbog postignutih vrhunskih rezultata u poslovanju, modernizaciji i sveukupnom unapređenju rada u oblasti energetike i razvoju potencijala obnovljivih izvora energije.

Nagradu „Najličnost 2012“ primio je crnogorski premijer Filip Vujanović, zbog političke angažovanosti u procesu evropskih intregracija i uspešnog stvaranj afirmativnog ambijenta za privredni i ekonomski razvoj. Toni Megle, predsednik i vlasnik koncerna „Megle“ iz Nemačke, dobitnik je priznanja za Najkompaniju, zbog postignutih rezultata u investicionim ulaganjima i uspešno realizovnim projektima u regionu.

Dr Tihomiru Simiću nagradu je uručio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, a čestitkama se pridružio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko.

– Ovo visoko priznanje predstavlja potvrdu kvaliteta stila upravljanja sa kojim je Elektrovojvodina u 2011. postigla visoke poslovne ciljeve, kao i verifikaciju uspešnog timskog rada na svim nivoima rukovođenja. Danas je Elektrovojvodina sa 2.500 zaposlenih najpotentnija kompanija elektroenergetskog sektora u Jugoistočnoj i Srednjoj Evropi, a ja kao direktor sa svim svojim zaposlenima i menadžmentom delim ponos i osećam veliku ljudsku sreću zbog prepoznatljivosti rezultata koje smo postigli – istakao je Tihomir Simić primajući priznanje.

Za dodelu prestižne nagrade „Najmenadžer“ i „Najkompanija“ ove godine bilo je nominovano više od 1.900 privrednika i firmi iz dvadesetak država Evrope, i iz različitih oblasti i kategorija biznisa. Pored laureata, ceremoniji je prisustvovao i veliki broj državnih zvaničnika i visokih ličnosti iz društvenog i javnog života, kao i diplomata i predstavnika međunarodnih misija iz regiona Jugoistočne i Srednje Evrope. Za posebno postignute rezultate nagrade su dodeljene i kompanijama „Plantaže 13. juli“ iz Crne Gore, „BH telekom“ iz Bosne i Hercegovine i međunarodnom građevinskom konzorcijumu „FENIX“ iz Slovenije.

U Sarajevu je održana i regionalna konferencija o energetskoj budućnosti ovog područja na kojoj je uvodno izlaganje imao direktor Elektrovojvodine. On je, komentarišući domete i značaj tog skupa, za Danas rekao da je sarajevska konferencija kamen zamajac, a da će cela inicijativa svoju prvu materijalizaciju dobiti na Danima energetike, koji će se u oktobru održati u Novom Sadu pod sloganom “Energetski izazov Srbije 2020-30-50”.

– Sarajevo ima značaj kako zbog političke poruke, tako i kao geografsko središte ovog prostore koje obiluje prirodnim resursima. Konferencija obezbeđuje intenzivnu komunikaciju preko hiljadu subjekata koji predstavljaju poslovnu elitu bivše države, ali i direktno spajanje sa predstavnicima država i vlada, koje pokušavaju da izgrade koliko je to moguće jedinstven interes – objasnio je Simić.

Prema njegovim rečima, ključna stvar je energetska sigurnost, koja čini osnovu za unapređenje uslova za investicije i prihvat direktnih stranih investicija. To, istovremeno, za region znači obezbeđenje potreba u energetskom bilansu. Razvojem obnovljivih izvora energije se možemo zaštititi od uvoza skupe struje u budućnosti, ističe Simić i dodaje da samo združenom aktivnošću možemo izgraditi energetski samoodrživ region.

– Od suštinske je važnosti što su svi učesnici prepoznali važnost udruživanja i izrade zajedničke strategije u obezbeđenju potreba u energetskom bilansu. Važna je i činjenica da je jednoglasno usvojen stav da se buduća strategija razvoja zemalja regiona odvija samo u okvirima evropskih i evroatlanskih integracija – poručio je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari