kolubarafoto FoNet/JP EPS

Direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević izjavio je da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja na kopu Kolubara, navodeći da je u četvrtak uveče krenuo u rad „glodar 2“.

Tomašević je gosujući na RTS rekao da će biti ostvareni planovi za januar iz kolubarskih kopova, posle prekida zbog aktiviranja klizišta na kopu pre nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, na deponijama ključnih blokova termoelektrana TENT A i B ima oko milion tona uglja zaliha, a projektovano je da bude oko 950.000 tona.

Ukupno na deponijama svih termoelektrana ima 1,47 miliona tona uglja, rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao da Srbija „zanemarljivo malo“ uvozi struju nego prošle godine, navodeći da je tokom januara planski uvezeno 117 gigavat sati struje, a da je na primer u četvrtka uvezeno 3,7 gigavat sati, a izvezeno 8,8 gigavat sati struje.

On je podsetio da je početkom godine struja poskupela, da su najavljena nova, ali će o tome odluku doneti država, jer je EPS državna kompanija.

Tomašević je rekao da je uveren da će cena struje, kao i do sada, za građane biti najniža u Evropi, a što se komercijalnog dela industrije tiče, vodiće se računa da izbalansirana cena struje bude podsticaj za strane investitore, pa će se takve odluke pažljivo donositi.

Prema rečima Tomaševića, EPS je na udaru određenih grupa i medija koji nemaju dobar odnos prema toj kompaniji.

„Vlada Srbije angažovala je norvešku kompaniju, to su stručni ljudi koji rade sa nama i očekujem rezultate njihovog angažovanja. Svaka dobronamerna sugestija je dobrodošla za nas“, rekao je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari