Direktor koji brani lobiranje kod evroposlanika: Ko je Vladimir Lučić, prvi čovek Telekoma Srbija? 1Foto: Medija centar

„Mislim da imamo pravo, da ako se neki amandmani tiču Telekoma Srbije, da naš predstavnik obavi zvanične sastanke. Svi takvi naši sastanci sa poslanicima Evropskog parlamenta su javni. Možete da ih vidite na sajtu i kada su bili i koje su bile teme. Mi branimo istinu. Upravo mediji u vlasništvu Junajted grupe su iznosili podatke sa tih sastanaka iako odluka Evropskog parlamenta još nije ni doneta, što prema njegovim rečima jasno ukazuje na njihove netransparentne kontakte“.

Ovako je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija odgovorio na tvrdnje da ova kompanija lobira u Briselu da se iz izveštaja Evropskog parlamenta o napretku Srbije i faktički priznao da nacionalni telekomunikacioni operater pokušava da utiče na poslanike Evroparlamenta.

Prethodno je objavljena informacija da je evroposlanik Vladimir Bilčik tražio da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju na koji su evroposlanici podenli nekoliko amandmana u kojima se spominje Telekom Srbija što u delu koji se bavi slabim napretkom Srbije u borbi sa korupcijom, što u delu koji se odnosi na zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu i kontrolu medijskog okruženja u Srbiji koju vladajuća partija ostvaruje preko ove kompanije.

Lučić, rođeni Šapčanin, odrastao u Užicu, zaposlio se u Telekomu još 1996. godine nakon završenog ETF-a. Ubrzo odlazi u Erikson, ali nakon promena, 2001. godine vraća se u ovu kompaniju, a već 2003. postaje generalni direktor MTS-a, dela kompanije zaduženog za mobilnu telefoniju.

U preraspodeli karata 2012. godine biva skrajnut i poslat da upravlja Telekomovom firmom u Crnoj Gori.

Telekom Srbija je u međuvremenu gubio korak sa konkurencijom, kompanija nije ni blizu dovoljno investirala, pa je i pokušaj privatizacije 2016. godine propao.

Nakon toga država menja strategiju i odlučuje se za ekspanziju Telekoma. Kreator ove strategije u kojoj su kupljeni kablovski operateri, a pre svega Koperinikus za skoro 200 miliona evra, bio je Vladimir Lučić sa mesta koordinatora za internet i multimediju.

On 2020. biva i formalno imenovan za prvog čoveka, odnosno generalnog direktora Telekoma Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari