Žarko Korać o Telekomu i slobodi medija: Šta se to Bilčik pravi da ne vidi 1foto FoNet Božana Pavlica

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać izjavio je za N1 da se izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik „pravi da ne vidi“ da država favorizuje Telekom kako bi se gušili slobodni mediji.

Korać se u Novom danu TV N1 osvrnuo na Bilčikovo lobiranje u Evrpskom parlamentu da se Telekom Srbija izbaci iz finalne verzije izveštaja o Srbiji.

Korać je ukazao i kako je potpuna kontrola medija ključ vlasti predsednika Aleksandra Vučića.

„On ne može da izdrži to što postoje dve televizije kao što je Vaša i ova Nova, i ima praktično dva ili tri nedeljnika, list Danas… Ne pravim kompletan spisak, a to su listovi i televizije koje on pokušava suštinski da uguši“, rekao je Korać.

Objasnio je i da to nije demokratsko ponašanje, te da su primera radi Donalda Trampa, dok je bio predsednik SAD, Njujork Tajms i Vašington post „cepali bukvalno svakih pet dana“.

„Kontrola medija, tabloida pre svega, kao ovaj spektakl sa čovekom koji dobije novčanu kaznu, pa neće da je plati. Slušajte, to je smešno, pa dobijao sam ja jednom ili dvaput, zbog malo brže vožnje, novačne kazne i šta, neću, pa idem tri dana u zatvor. Zašto bih išao u zatvor? To spektakli, ali to su njegovi (Vučićevi) mediji, i on brani tog novinara, a ne brani novinare kojima prete koji su stvarno ugroženi“, dodao je Korać.

Podsetio je i da je uoči drugog kruga predsednički izbora u Crnoj Gori na RTCG održana vrlo oštra, nezgodna debata dvojice kandidata.

„Hajde probajte sad da zamislite Vučića da kaže: Evo ja bih na duel na RTS, slobodan, otvoren, recimo sa Draganom Đilasom koji u ovom trenutku vodi najveću grupaciju poslanika“, poručio je Korać.
„EU vidi Vučića kao garanta stabilnosti, što je katastrofa“

Dodao je i kako ima utisak da je Vučić dosad bio prilično uspešan u obezbeđivaju podrške EU, ali veruje da iza stoji namera Zapada da region Zapadnog Balkana ostane miran i stabilan.

„To je stabilokratija – važno je da ste stabilni, da ne proizvodite haos. Njihovo iskustvo je da je ovo haotičan region, i sve dok ne proizvodi velike konflikte, on je za njih garant – to je katastrofa – ali garant stabilnosti Srbije“, predočio je gost Novog dana.

Podsetio je na anegdotu da su Vinstonu Čerčilu, kada je podržao jugoslovenske partizane u Drugom svetskom ratu, rekli da je reč o komunistima, na šta je on odgovorio: „Neću ja živeti tamo.“

Podsetimo, izvor iz Evropskog parlamenta rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Sam Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari