"Direktor RGZ kao da je plemić koji je srednjevekovnim štitom odbranio softver od napada": Sagovornici Danasa o odlikovanju Borka Draškovića 1Foto: Radnik.rs

Mediji su prošle nedelje preneli vest da je Centar za razvoj Šajkaške odlikovao direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića, za odbranu od hakerskog napada na informacioni sistem katastra i očuvanje infrastrukture geoprostornih podataka.

Republički geodetski zavod se u junu našao na meti hakerskog napada koji je oko mesec dana blokirao rad ove institucije.

Sagovornici Danasa ističu da je trebalo prvo saopštiti javnosti u čemu je bio problem, kakva je šteta i da li jeproblem otklonjen, pa onda gledati kome će se dodeljivai odlikovanja.

Ekonomista Milan R. Kovačević smatra da bi bilo dobro da smo prvo videli koji je bio problem.

„Da smo videli je li bilo štete i kako je problem otklonjen. Kada bismo sve to znali onda bismo mogli da nagrađujemo Ali kod nas ne važe pravila, nego je onako kako vlast kaže“, zaključuje on.

Za ekonomistu Danila Šukovića važno je da anagradu nije dodelila nek državna institucija.

„Tu nagradu nije dodelila državna institucija, to je stvar privatnih interesa, a šta se krije iza njih, ko će znati. Za mene je važno da nije dodelila orden neka državna institucija. Ovako kad privatno dodeljuju odlikovanja, iza mogu biti razne stari, razni motivi, a to je teško oceniti. Verovatno žele da utiču na javnost da se stvori bolja slika o njemu“, ocenjuje on.

Božo Drašković, profesor na fakultetu Futura polušaljivo zaključuje kako ovde direktor RGZ ispada kao da je plemić koji je potegao srednjevekovni štit i odbranio softver od napada.

„Šalu na stranu, prvo bi tebalo kazniti direktora zato što nije angažovao stručne ljude koji bi vodili računa o odbrani od hakerskog napada ili što nije kupio odgovarajući softver za odbranu od hakerskih napada.

Posledice nefunkcionisanja RGZ-a su ogromni zastoji u obavljajnju važnih poslova za građane.

Iovako se čeka godinama da se urade uknjiženja starih, pa i novih predmeta, što izaziva štete i mogućnosti raznih zloupotreba.

Prvo bi trebalo pitati direktora kada su inovirani softveri i da li su na njihovom uvođenju radile stručne renomirane kuće ili su to radili neki posrednici sa lošim softverom.

Dodeljivanje odlikovanja je neukusno i neumereno zato što treba nagrađivati ljude koji stvarno doprinose društvu, a direktori u javnom sektoru su često nesposobni, a najbolji primer je prošlogodišnji i ovogodišnji EPS.

Još jedna stvar u državnim institucijama i javnim preduzećima je što se nikada ne postavlja pitanje odgovornosti članova UO i NO. Često primaju naknade da ne rade ništa i nikome ništa ne odgovaraju“, napominje Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari