RGZ: Ministarstvo potrvrdilo da je reakcija tokom sajber napada bila adekvatna 1Foto: Radnik.rs

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obavilo je vanredni inspekcijski nadzor u Republičkom geodetskom zavodu povodom bezbednosti baza podataka katastra tokom sajber napada koji se dogodio u junu ove godine. Tokom inspekcijskog nadzora potvrđeno je da je RGZ adekvatno postupio, u uslovima intenzivnog sajber napada, i da je svojim pravoremenim delovanjem zaštitio podatke o imovini građana koje se nalaze u bazama podataka, saopštio je danas RGZ.

Saopšteno je da se u zaključku izveštaja navodi da tokom napada nije došlo do gubitka podataka, da je incident otklonjen i širenje napada zaustavljeno, kao i da je RGZ preduzeo sve neophodne radnje da unapredi postojeći sistem i mere zaštite.

„Ovo je još jedna potvrda o adekvatnoj reakciji Republičkog geodetskog zavoda nakon sajber napada na infrastrukturu geoprostornih podataka Republike Srbije. Podsećamo da je sredinom jula ove godine Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti potvrdio činjenicu da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani i neoštećeni“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari