Đedović Handanović: Do kraja godine povećanje kapaciteta vetroelektrana za 40 odsto 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo ruradstva i energetike/Emilija Jovanović)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se, do kraja godine, realizacijom započetih investicija, očekuje povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji za blizu 40 odsto.

„U prethodnih 20 meseci značajno smo unapredili regulatorni okvir i stvorili priliku za razvoj sektora obnovljivih izvora energije. Na prvim aukcijama za tržišne premije za proizvođače OIE obezbedili smo više od 700 megavata novih kapaciteta iz vetra i solara, a prvi rezultati su već vidljivi. Kroz aukcije i komercijalne projekte kapaciteti vetroelektrana biće značajno uvećani, sa početnih 510 megavata“, kazala je Đedović Handanović na konferenciji Bloomberg Adria o održivosti poslovanja“, objavilo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, „solarne elektrane su prvi put prebacile 100 megavata i do kraja godine očekuje se da dostignu oko 150 megavata, a pre dve godine imale su ukupno 20 megavata“.

Dodala je da je pored toga Elektroprivreda Srbije krenula odlučnije u promenu proizvodnog portfolija, kroz projekte vetroparka „Kostolac“ i solarne elektrane „Petka“.

Đedović Handanović je ocenila i da je, za održivu integraciju novih velikih kapaciteta iz OIE, ključna izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, za koju je dobijena saglasnost japanske vlade za podršku projektu i pripremu finansiranja.

„Na dobrom smo putu da tokom iduće godine krenemo u pripremne radove i da za oko pet godina imamo 646 megavata ove reverzibilne hidroelektrane na mreži. To je posebno važno zbog velikih projekata, kao što je jedan gigavat solarnih elektrana, za koje pregovaramo, uključujući i finansiranje i koje do 2028. treba da budu izgrađene i da postanu deo portfolija EPS-a“, navela je ona.

Naglasila je i da je pre manje od dve godine u Srbiji bilo 410 kupaca-proizvođača električne energije, a da ih sada ima više od 3.000, dok je njihov kapacitet povećan sa šest megavata na više od 50 megavata.

„Nastavićemo da unapređujemo regulatorni okvir za prozjumere i da podržavamo građane subvencijama da postavljaju solarne panele. Više od 500 prozjumera je sagradilo solarne elektrane uz subvencije države. Kad je reč o industriji, planiramo ove godine nove izmene Zakona o energetici, koje će uvesti koncept aktivnog kupca koji postoji u EU, čime ćemo stvoriti povoljniji ambijent za kompanije koje žele da aktivnije se uključe i na tržište“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je sve to preduslov da se nastavi sa realizacijom istorijski najvećih ulaganja u distributivni sistem, koje je podržano i bespovratnim sredstvima EU.

Ona je naglasila da startna pozicija Srbije u energetskoj tranziciji nije zavidna, kad se poredi sa zemljama koje imaju veću finansijsku podršku kao članice EU, poput Poljske i Češke.

„Zato je potrebno da pažljivo planiramo proces tranzicije, kako bi se on sproveo odgovorno prema energetskom sistemu, prema građanima, koji ne treba da budu izloženi visokim troškovima, i prema privredi, koja treba da ostane konkurentna. Hrabro koračanje u tom procesu važno je ne samo zbog naših međunarodnih obaveza, već zbog nas samih, zbog zdrave životne sredine i održive budućnosti naše zemlje“, poručila je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari