Đedović Handanović: Sa italijanskim i kineskim kompanijama gradimo najveći fotonaponski projekat u Evropi 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović pozvala je danas, na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu, italijanske kompanije da prepoznaju unapređene prilike za ulaganja u energetski sektor Srbije, posebno u OIE, kako bi saradnja dve zemlje u toj oblasti bila još razvijenija i intenzivnija od dosadašnje.

„Proces energetske tranzicije nudi priliku za proširenje naše saradnje. Unapredili smo zakonodavni okvir čime smo stvorili uslove za različite vidove investiranja u OIE. U novembru ćemo pokrenuti nove aukcije za tržišne premije na kojima planiramo da ponudimo oko 400 megavata kapaciteta, što treba da se potvrdi analizom tržišta“, rekla je Đedović Handanović, koja je učestvovala na Forumu kao deo delegacije Vlade Srbije, koju je predvodio premijer Miloš Vučević, objavilo je ministarstvo.

Ona je na panelu „Tehnološke inovacije i zelena energetska tranzicija“ istakla da srpske i italijanske kompanije zajedno u Srbiji razvijaju projekte vetroelektrana vredne skoro 250 miliona evra, od kojih su tri završena, dok je u razvoju još 10.

Osim toga, dodala je da u oblasti solarne energije, srpske, italijanske i kineske kompanije planiraju jedan od najvećih fotonaponskih projekata u Evropi, „Agrosolar Kula“, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije na površini oko 700 hektara.

Govoreći o regionalnom projektu Transbalkanski koridor, koji će omogućiti bolje povezivanje električnog tržišta Rumunije, Srbije, BiH sa Italijom, Đedović Handanović je naglasila da je taj koridor dodatno značajan za Srbiju jer će omogućiti priključenje na mrežu reverzibilne gidroelektrane „Bistrica“, koja je ključna za integraciju velikih kapaciteta iz vetra i solara, kojih bi realizacijom tekućih i planiranih javnih i privatnih investicija do kraja decenije trebalo da bude još 3,5 GW.

„Naravno, proces dekarbonizacije ne završava se samo na proizvodnji električne energije i ogromna je stvar što Stelantis u Kragujevcu kreće ove godine sa proizvodnjom električnih automobila. Podsticanje elektromobilnosti predviđeno je i našim strateškim dokumentima i treba da doprinese povećanju udela OIE u saobraćaju. Srbija raspolaže značajnim mineralnim sirovinama, što je dodatna prilika za razvoj industrije električnih vozila“, rekla je ministarka.

Tokom Poslovnog foruma Italija-Srbija, ministarka rudarstva i energetike potpisala je Podsticajno pismo finansijske podrške između Srbije i italijanske osiguravajuće finansijske grupe SACE, dok je Elektroprivreda Srbije sa finansijskom institucijom Italije Cassa Depositi e Prestiti potpisala finansijski program podrške dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari