Đedović sa Čen Bo o saradnji Srbije i Kine 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo o bilateralnoj saradnji dve zemlje, saopštilo je to Ministarstvo.

Na sastanku je, kako je navedeno, konstatovano da je bilateralna saradnja Srbije i Kine u oblastima rudarstva i energetike na veoma visokom nivou i da samo u sektoru rudarstva kineske kompanije zapošljavaju više od 7.000 radnika.

„Do kraja godine trebalo bi da bude završena modernizacija topionice u Boru, što će značiti poštovanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine“, rekla je Đedović i dodala da od kompanije „Ziđin majning“ očekuje i nove investicije.

Kada je reč o drugom rudarskom gigantu, „Ziđin koper“, Đedović je rekla da su ulaganja ekologiju od izuzetne važnosti i da je samo u ovoj godini kompanija investirala blizu 27 miliona evra u oblasti bezbednosti, ekologije i zaštite životne sredine.

Ona je obavestila Čen Bo o napretku radova na telmoelektrani „Kostolac B3“, projektu koji realizuje kineska kompanija CMEC.

„Očekujemo poslednji kontigent ključne opreme za prvu telemoelektranu koja se gradi u Srbiji posle 30 godina. To je jedno od najvećih gradilišta u energetskom sektoru, projekat koji će u velikoj meri doprineti stabilnosti snabdevanja električnom energijom“, rekla je Đedović.

Čen Bo je izrazila nadu da će saradnja dve zemlje, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije biti dodatno unapređena.

„Perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije su velike, imajući u vidu potencijale Srbije i zainteresovanost kompanija iz Kine da ulažu u nove energetske kapacitete koji korise obnovljive izvore energije (OIE)“, rekla je Čen Bo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari