Đubrivo, lekovi, gume: Šta Srbija izvozi, a šta uvozi iz Ukrajine 1Foto: Privatna arhiva

Tokom prošle godine u poređenju sa godinom pre Srbija beleži rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom. Tokom 2021. izvezli smo im robu u vrednosti od 181,4 miliona dolara, za 45 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i uvezli za 61 odsto više.

Vrednost uvoza iz Ukrajine je prošle godine bila 268,8 miliona dolara.

Srbija je tokom poslednje dve godine, prema podacima Privredne komore Srbije, u Ukrajinu najviše izvozila mineralna ili hemijska đubriva u vrednosti od 22 miliona dolara, što je činilo 12 odsto ukupnog izvoza za tu zemlju. Slede pokrivači podova, lim, gume, hartija i karton, sirćetna kiselina, preparati za pranje, električni grejači vode, đubrivo, kao i lekovi.

S druge strane, naša država je iz Ukrajine najviše uvozila rude gvožđa, nerazvrstanu robu, trake, table, lim, listove za furnuranje, pelet.

Od 2013. do prošle godine povećao se i broj uvoznika i izvoznika, tako su pre devet godina 193 firme izvozile za Ukrajinu, a 453 uvozile. Prošle godine izvozom se bavilo 289, a uvozom iz Ukrajine u našu zemlju 767 firmi.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji su 141 aktivna privredna subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Ukrajine, odnosno pravna lica registrovana u Ukrajini, a najviše je firmi koji se bave trgovinom na veliko i malo, potom onih koji se bave informisanjem i komunikacijom, prerađivačkom industrijom, administativnim delatnostima i rudarstvom.

Izvoz je za poslednjih devet godina rastao, ali je bilo uspona i padova. Tokom 2013. on je vredeo 172,2 miliona dolara, a nakon toga doživeo je ogroman pad te je vrednost izvoza 2015. bila na svega 63,7 miliona.

U isto vreme uvoz iz ove zemlje je 2013. bio vredan 141,6 miliona dolara, a prošle godine čak 268,8 miliona, dok od 2014. i dešavanja tokom kojih je Rusija zauzela Krim Srbija ima deficit u spoljno-trgvoinskom bilansu sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.