Dobit NIS-a za devet meseci ove godine 10,7 milijardi dinara 1Foto: KOCA SULEJMANOVIC

Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) za devet meseci ove godine iznosila je 10,7 milijardi dinara, saopštila je danas ta kompanija.

Investicije NIS-a su uvećane šest odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine i iznosile su 29 milijardi dinara a najviše je uloženo u projekte iz oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u „Duboku preradu“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Na ime dividende ove godine isplaćeno je 6,5 milijardi dinara, a obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 136,6 milijardi dinara.

Ruska kompanija Gasprom njeft poseduje 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, 29,87 odsto akcija je u vlasništvu Republike Srbije a ostatak pripada gradjanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.

„U godini kada obeležavamo 10 godina od dolaska Gasprom njefta za većinskog akcionara, mi nastavljamo sa investicijama u kapitalne projekte koji će obezbediti sigurnu budućnost naše kompanije. NIS posluje na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu, ali i u takvim uslovima, realizacijom naše strategije razvoja, ostajemo pouzdan partner kako našim akcionarima, tako i celokupnoj zajednici u kojoj poslujemo“, izjavio je generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari