Kompanija Telekom Srbije najavila je juče da će u drugoj polovini maja potpisati ugovor o međunarodnom kreditu za kupovinu Telekoma Srpske, dobijenom uz posredovanje američke bankarske Siti grupe. Kako se navodi u saopštenju, Telekom razmatra da li će uzeti veći kredit pošto se 20 banaka priključilo aranžmanu za prikupljanje novca, čime je značajno premašen prvobitno ciljani iznos kredita od 700 miliona evra.

Kompanija Telekom Srbije najavila je juče da će u drugoj polovini maja potpisati ugovor o međunarodnom kreditu za kupovinu Telekoma Srpske, dobijenom uz posredovanje američke bankarske Siti grupe. Kako se navodi u saopštenju, Telekom razmatra da li će uzeti veći kredit pošto se 20 banaka priključilo aranžmanu za prikupljanje novca, čime je značajno premašen prvobitno ciljani iznos kredita od 700 miliona evra. Telekom Srbije je postupak dobijanja kredita sistemom međunarodnog grupnog finansiranja od 700 miliona evra počeo polovinom februara ove godine, a u prvoj fazi u aranžman su se uključile Alfa banka, Evrobanka EFG, Pireus banka i Sosijete ženeral banka, koje već posluju u Srbiji, kao i Deksija, Morgan Stenli i Proton banka. Za kupovinu 65 odsto kapitala Telekoma Srpske potrebno je 646 miliona evra, a iz Telekoma Srbije najavljuju da će u tu kompaniju investirati 295 miliona evra u narednih pet godina. Deo kredita će, kako se ističe, biti iskorišćen za opšte potrebe Telekoma Srbije. Posredovanje u obezbeđivanju zajma za Telekom Srbije je prvo učešće bankarske Siti grupe u kreditnom aranžmanu u Srbiji.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da će sredstva od privatizacije Telekoma Srpske biti na Vladinom računu 4. juna, posle čega će početi promocija programa koji će biti realizovani od tog novca. „Program jasno precizira mogućnosti, procedure i način na koji će se moći povlačiti ta sredstva“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, novac dobijen prodajom Telekoma Srpske biće usmeren na poboljšanje razvoja RS i privlačenje investitora da ulažu u srpski entitet Bosne i Hercegovine. Premijer RS naveo je da će 100 miliona evra od prodaje Telekoma Srpske biti uloženo u razvoj istočnog dela RS, putem davanja povoljnih kredita preko Razvojno-investicione banke RS i komercijalnih banaka. Telekom Srbija kupio je 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske za 646 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari